- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Odlazak filmske dive: Preminula glumica Luiza Flečer

Luiza Flečer - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2022
Pratite nas
Glumica Luiza Flečer, koja je slavu stekla glumeći medicinsku sestru u filmu „Let iznad kukavičjeg gnezda“, umrla je u 88. godini života.
Rođena je 22. jula 1934. godine u Berminghamu u Alabami, a internacionalnu slavu stekla je maestralno igrajući sadističku medicinsku sestru Milderd Račed u filmu Miloša Formana „Let iznad kukavičjeg gnezda“ iz 1975. Uloga sestre Račed donela joj je Oskara za najbolju glumicu, dok je njen partner u filmu, Džek Nikolson istu nagradu dobio za najboljeg glumca.
Formanov film postao je ubrzo po prikazivanju jedan od najpopularnijih filmova svih vremena, a Flečerova, odnosno njeno tumačenje sestre Račed postalo je paradigma opresivnih društvenih sistema koji guše slobodu pojedinca.
Za ulogu u Formanovom filmu bilo je mnogo poznatijih kandidatkinja nego što je u tom trenutku bila Flečerova, koja je bila u ranim četrdesetim godinama, ali se noije bavila glumom jer je bila zaokupljena odgajanjem dece. Ulogu sestre Račed, između ostalih, odbile su tada veoma popularne i afirmisane glumice kao što su bile En Benkroft, Elen Bernstin ili Anđela Lensberi.
Međutim, Formanu se jako dopalo kako je Flečerova odigrala ulogu u filmu Roberta Altmana „Lopovi poput nas“ i odlučio je da rizikuje sa manje poznatom glumicom.
Flečerova je, prema izjavi koju je dao njen agent Dejvid Šol agenciji Asošiejted pres, preminula u u snu, u svom domu u Francuskoj okružena porodicom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala