- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Iran: Slede uzvratne mere protiv Kijeva

© AP Photo / Hasan SarbakhshianPogled na nuklearne objekte u Natanzu, Iran
Pogled na nuklearne objekte u Natanzu, Iran - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2022
Pratite nas
Nakon odluke Kijeva da oduzme akreditaciju iranskom ambasadoru u Ukrajini, zbog tvrdnji da je Teheran navodno isporučio Rusiji bespilotne letelice, iz Irana poručuju da će uslediti uzvratne mere.
„Naša zemlja će preduzeti odgovarajuće mere kao odgovor na odluku Ukrajine“, navodi se u saopštenju zvaničnog predstavnika iranskog Ministarstva spoljnih poslova Nasera Kananija Čafija.
On je Kijevu posavetovao da ne potpada pod uticaj trećih država čiji je cilj da se naruše odnosi.
U saopštenju se podseća na težnju Irana da ima posredničku ulogu između Moskve i Kijeva i da se za konflikt nađe političko rešenje, kao i na više kontakata koje je šef iranske diplomatije Amir Abdolahijan imao i sa ruskim i sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova.
Podsetimo, do zaoštravanja u odnosima Ukrajine i Irana došlo je nakon što je ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova ukinulo akreditaciju iranskom ambasadoru u Kijevu i donelo odluku o značajnom smanjenju broja zaposlenih u iranskoj ambasadi a razlog su nepotvrđene informacije da je Iran isporučivao oružje Rusiji.
Portparol bele kuće Karin Žan-Pjer je, naime, izjavila da SAD smatraju da je Iran navodno poslao Rusiju prvu partiju bespilotnih letelica.
Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je ranije rekla da je ova tema veštački plasirana u američkim medijima, dok je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući pisanje „Vašington posta“ o isporukama bespilotnih letelica izjavio da se u poslednje vreme objavljuje mnogo fejk informacija.
Mali protivpodmornički brod Povorino vojne pomorske baze Crnomorske flote ruske mornarice tokom taktičkih vojnih vežbi  - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2022
SVET
Iran, Rusija i Kina će ove nedelje vežbati zajedno
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala