- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Nakon erupcije podvodnog vulkana u Pacifiku niklo beba-ostrvo /video/

CC BY 2.0 / Pierre Markuse / Vulkan na ostrvu Tonga
Vulkan na ostrvu Tonga - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2022
Pratite nas
U jugozapadnom Pacifiku, gde podvodnih vulkana ima u izobilju, pojavilo se novo ostrvo nakon erupcije. Jedan od ovih potopljenih vulkana probudio se 10. septembra, izbacujući lavu, paru i pepeo, navodi se u saopštenju „Nasine“ zemaljske opservatorije.
Samo jedanaest sati nakon što je vulkan počeo da eruptira, novo ostrvo se pojavilo iznad površine vode, navodi NASA, koja je satelitima snimila ostrvo u nastajanju.
Novorođeno ostrvo je brzo poraslo. Dana 14. septembra, istraživači u „Tonga geolodžikal servisez“ procenili su da je ostrvo pokrivalo samo 4.000 kvadratnih metara. Ali do 20. septembra, ostrvo je naraslo na 24.000 kvadratnih metara. Novo ostrvo se nalazi na vulkanu Hom rif na centralnim ostrvima Tonga.
Ostrva stvorena podvodnim vulkanima „često su kratkog veka“, kaže NASA. Ali ponekad efemerna ostrva mogu opstati godinama ili čak decenijama.
Vulkan Hom rif eruptira od petka, navodi se u objavi Geološke službe Tonge na Fejsbuku. Ali aktivnost vulkana „predstavlja mali rizik za vazduhoplovnu zajednicu i stanovnike Vava’ua i Ha’apaija“, dve grupe ostrva u centralnoj Tongi.

„U protekla 24 sata nije prijavljen nikakav vidljivi pepeo. Ipak, svim pomorcima se savetuje da do daljnjeg otplove više od četiri km od grebena“, dodala je agencija.

Asteroid u svemiru - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Misija od istorijskog značaja: NASA uskoro testira odbranu planete Zemlje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala