- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Spoljnoobaveštajna služba Rusije: Referendumi kod NATO-a i EU izazivaju histeriju

© AP Photo / Virginia MayoPredsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 23.09.2022
Pratite nas
Refendumi u Donbasu, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti izazivaju „krajnje nervoznu, histeričnu“ reakciju u zemljama NATO-a i Evropske unije, saopštila je Spoljnoobaveštajna služba Rusije.
„Kako je saopštio direktor Spoljnoobaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin, prema dostupnim podacima, referendumi u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti o ujedinjenju s Rusijom, koji su počeli 23. septembra, izazivaju krajnje nervoznu, u suštini, histeričnu reakciju u zemljama NATO-a i Evropske unije“, navedeno je u saopštenju.
Spoljnoobaveštajna služba je posebno skrenula pažnju na izjavu visokog predstavnika Evropske uniej za spoljne poslove i politiku bezbednosti Žozepa Borelja od 20. septembra o tome da „Brisel priprema nove sankcije protiv Rusije, čija će meta biti svi koji su umešani u organizaciju svenarodnog glasanja u oslobođenim regionima“.
„Ipak, Borelj je samim tim otkrio istinski odnos zapadne vladajuće klase prema demokratiji: on mrzi narodnu volju. Upravo su referendumi jedan od osnovnih instrumenata realne vladavine naroda, koji ne mogu da kontrolišu oligarhija i korumpirani polittehnolozi. Stav Brisela odražava duboki strah 'kolektivnog Zapada', gde je vlast skoncentrisana u rukama uske grupe lica, mimo demokratskih procedura i može biti izgubljena u slučaju direktnog iskazivanja volje stanovništva“, navedeno je u saopštenju.
Spoljnoobaveštajna služba je navela da ne čudi to što se u Evropi širi socijalno nezadovoljstvo zbog nekompetentnosti i diktature evropske birokratije: „vlast nad 'jedinstvenom Evropom' uzurpirali su bivši ginekolozi, gimnastičari, osrednji pisci. Bal predvode, kako je prikladno rekao žestoki zagovornik EU i Velike Britanije Faraž, nameštenici s 'harizmom otirača'“.
„To što evropske birokrate ne prihvataju referendume na teritorijama oslobođenim tokom specijalne vojne operacije ne može se posmatrati kao zaseban slučaj. Zapadni 'pobodnici demokratije' koji su tako nervozno reagovali na plebiscit o samoopredeljenju Katalonije 2017. godine, sada pokušavaju da spreče vlasti Škotske da 2023. godine organizuju novi referendum o nezavisnosti tog regiona“, navedeno je u saopštenju.
Spoljnoobaveštajna služba Rusije je naglasila da samim tim upravo Zapad diskredituje pojam i smisao demokratije, „žonglirajući odgovarajućom frazeologijom radi proizvoljnog i krajnje opasnog razdvajanja sveta na 'ispravne i neispravne', u skladu sa svojim interesima“.
„Među prvima su a priori takozvane demokratske zemlje, koje su nekada bile shvatane kao 'svetionici slobode', ali su se sada, u suštini, izobličile u totalitarno-liberalne režime, koji ne trpe slobodu mišljenja i govora. U taboru takozvanih 'pogrešnih'su države u kojima živi veći deo stanovništva planete. Njima se lupaju pečati 'autoritarnih i totalitarnih režima'. Pritom upravo u nezapadnim državama život se gradi na osnovu poštovanja prema čoveku, prema tradicionalnim, sveljudskim vrenostima, prema pravu na vlast naroda i samoopredeljenje“, naglašeno je u saopštenju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala