- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Rusija: Neće biti mobilisani IT eksperti, zaposleni u finansijama i medijima

© Sputnik / RIA NovostiRuska garda u Marijupolju
Ruska garda u Marijupolju - Sputnik Srbija, 1920, 23.09.2022
Pratite nas
Kako bi se obezbedio rad visokotehnoloških grana, kao i finansijskog sistema Rusije, doneta je odluka da se ne pozivaju u vojnu službu u okviru delimične mobilizacije građani koji imaju visoko obrazovanje po određenim specijalnostima, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

„Kako bi se obezbedio rad nekih visokotehnološih grana, kao i finansijskog sistema Ruske Federacije, doneta je odluka da se ne pozivaju u vojnu službu u okviru delimične mobilizacije građani sa visokim obrazovanjem u odgovarajućim specijalnostima i oblastima, koji rade u akreditovanim organizacijama u oblasti informacionih tehnologija i koji su uključeni u razvoj, implementaciju, održavanje i eksploataciju rešenja u oblasti informacionih tehnologija i funkcionisanja informacione infrastrukture“, rekli su u Ministarstvu.

Osim toga, pojasnili su u Ministarstvu odbrane Rusije, reč je o građanima koji rade kao operateri i na obezbeđivanju održivosti, bezbednosti i celovitosti funkcionisanja objekata za komunikaciju, centara za podatke, kao i sredstava i linija za komunikaciju u okviru Ruske Federacije.
Oslobođeni od delimične mobilizacije su i zaposleni u sferi informacija i komunikacija, kao i osnivači i (ili) urednici i (ili) izdavači registrovanih medija i (ili) emiteri televizija, radio kanala, koji su uključeni u proizvodnju i (ili) plasiranje medijskih materijala. Osim toga, to se odnosi i na organizacije koje osiguravaju stabilnost nacionalnog platnog sistema i infrastrukture finansijskog tržišta.
Zaključili su da će kao osnova za oslobađanje od vojne službe biti spiskovi građana koje dostave rukovodioci organizacija u okviru Generalštaba Oružanih snaga Rusije.
U sredu je predsednik Rusije Vladimir Putin objavio delimičnu mobilizaciju. Prema rečima ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua, mobilizacija je potrebna za kontrolu kontakt-linije duge hiljadu kilometara i oslobođenih teritorija u Ukrajini.
U Oružane snage Rusije biće pozvano ukupno 300 hiljada rezervista, što je nešto više od jednog procenta ukupnog mobilizacionog resursa zemlje. Prema ministrovim rečima, nema govora ni o kakvoj mobilizaciji studenata. Mobilizacija se takođe neće ticati sadašnjih regruta.
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Ne blefiram! Objavljujemo ceo istorijski govor Vladimira Putina /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala