- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Činimo sve kako bi umanjili rizike od upotrebe nuklearnog naoružanja

CC0 / nited States Department of Energy / Wikipedia / Nuklearna proba na atolu Bikini
Nuklearna proba na atolu Bikini - Sputnik Srbija, 1920, 23.09.2022
Pratite nas
Rusija čini sve što je u njenoj moći kako bi umanjila rizike od upotrebe nuklearnog naoružanja koji se pojavljuju ne krivicom Moskve, izjavio je zamenik sekretara Saveta bezbednosti Ruske Federacije Aleksandar Venediktov.

„Ta nuklearna pretnja koja je, činilo se, nestala nakon završetka konfrontacije između SSSR i SAD, ponovo se pojavila na horizontu. Moram da ocenim da se ona pojavila ne krivicom Moskve, koja je činila i nastavlja da čini sve kako bi umanjila rizike od upotrebe raketno-nuklearnih snaga od strane bilo koje države u svetu“, rekao je Venediktov povodom 60. godišnjice od Kubanske raketne krize.

Podsećanja radi, kubanska raketna kriza, na Kubi poznata kao Oktobarska kriza, a u Rusiji kao Karipska kriza, predstavlja jedan od kritičnih momenata Hladnog rata koji je svet doveo na ivicu nuklearnog uništenja.
Sukobu je prethodilo razmeštanje američkih raketa srednjeg dometa u bazi kod Izmira u Turskoj i u bazi oko Barija u Italiji nakon čega je SSSR instalirao nuklearne rakete na Kubi što su SAD proglasile za pretnju svojoj bezbednosti.
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Ne blefiram! Objavljujemo ceo istorijski govor Vladimira Putina /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala