- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Erdogan naložio da se s Moskvom razrade alternative ruskom platnom sistemu „Mir“

© Sputnik / Vladimir Sergeev / Uđi u bazu fotografijaZgrada Nacionalnog sistema za platne kartice u Moskvi
Zgrada Nacionalnog sistema za platne kartice u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 23.09.2022
Pratite nas
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan naložio je ministrima u Vladi Turske da s Moskvom razrade alternative ruskom platnom sistemu „Mir“, a u narednim satima turski lider će održati sastanke u vezi s tom temom, prenosi dopisnik televizijskog kanala „Haber“ iz Istanbula.
Predsednik Turske je izjavio da bi u petak mogla biti doneta odluka o daljem korišćenju ruske platne kartice „Mir“ u Turskoj. List „Yeni Şafak“ je u petak ujutru objavio da SAD prete sankcijama turskim bankama zbog korišćenja ruskog platnog sistema „Mir“.
„Ministrima je naloženo da s Moskvom razrade alternative platnom sistemu 'Mir'. Pregovori s ruskom stranom su vođeni u okviru nadležnih resora, pre svega s ministrima. U narednim satima Erdogan će imati sastanke u vezi s tom temom“, preneo je televizijski kanal ne precizirajući kakve alternative razmatraju Moskva i Ankara.
Turske „Išbanka“ i „Denizbanka“ u ponedeljak su saopštile da su obustavile korišćenje ruskih platnih kartica „Mir“, uz obrazloženje da je odluka doneta zbog sankcija SAD i Velike Britanije Rusiji. Prijem platnih kartica „Mir“ u inostranim bankama, pre svega turskim, zavisiće od pozicije samih kreditnih kartica, objašnjeno je u pres-službi tog platnog sistema.
Erdogan se sa Putinom sastao 5. avgusta u Sočiju, kada su ove kartice bile jedna od tema razgovora.
„Sa Putinom sam se dogovorio o rublji. Pošto ćemo obavljati plaćanja u rubljama, to će, naravno, doneti novac Rusiji i Turskoj. Tu je i ruska kartica 'Mir'. Trenutno naših pet banaka radi na tome. Tu takođe ima ozbiljnih pomaka. To je, naravno, veoma pogodan proces za turiste koji dolaze iz Rusije. Pomoću njih mogu da obavljaju kupovinu i plaćaju boravak u hotelu. Naravno, to je veoma, veoma pojednostavljen sistem i za njih i za nas. Tokom ove posete takođe su održani sastanci predsednika Centralne banke Rusije i naše Centralne banke“, rekao je tada Erdogan.
Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2022
SVET
Erdogan: Razmena zarobljenika između Kijeva i Moskve važan korak
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala