- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Amerika upozorila Kinu: Uslediće posledice ako podržite Rusiju u Ukrajini

© AFP 2023 / NICHOLAS KAMMZgrada američkog Stejt departmenta u Vašingtonu
Zgrada američkog Stejt departmenta u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 23.09.2022
Pratite nas
Američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se sa ministrom spoljnih poslova Kine Vanom Ji koga je upozorio na posledice u slučaju podrške Pekinga akcijama Rusije u Ukrajini, saopštio je Stejt department.
„Blinken je ponovio stav Sjedinjenih Američkih Država o osudi ruskih vojnih akcija protiv Ukrajine i ukazao je na moguće posledice do kojih bi došlo ukoliko Kina pruži podršku akcijama Moskve protiv suverene države“, navodi se u saopštenju šefa pres-službe Stejt departmenta Neda Prajsa.
Takođe je precizirano da je šef američke diplomatije signalizirao svom kineskom kolegi da je „neophodno da se drže otvorene linije komunikacije“ između Pekinga i Vašingtona, da se „odgovorno upravlja“ bilateralnim odnosima posebno „u vremenima napetosti“.
Blinken je naglasio da su SAD „posvećene održavanju mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu u skladu sa davnašnjom politikom 'jedne Kine'“. Kako je istakao, „očuvanje mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu važno je za regionalnu i globalnu bezbednost i blagostanje“.
Na kraju, američki državni sekretar je poručio da su SAD otvorene za saradnju sa Kinom u sferama gde se poklapaju interesi dve zemlje.
Diplomate su se sastale u Njujorku na marginama sednice Generalne skupštine UN.
Vojnici Narodnooslobodilačke armije Kine - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2022
SVET
Iznenadna poruka Pekinga uzburkala duhove na Zapadu: Odgovor na prilazak SAD crvenoj liniji Kine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala