- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Abazović podržao „Otvoreni Balkan“: Za fleksibilnije granice, bez lične karte, za budućnost

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICDritan Abazović
Dritan Abazović - Sputnik Srbija, 1920, 23.09.2022
Pratite nas
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da podržava inicijativu „Otvoreni Balkan“ i da navija da Crna Gora postane njen član.
„Ja sam neko ko podržava ideju Otvorenog Balkana. Svaka inicijativa koja vodi ka većoj saradnji sa državama regiona i istovremeno vodi nekom miru za mene je prihvatljiva. Potpuno je za mene nevažno kako se neka inicijativa zove ili ko je inicirao tu inicijativu. Ja sam učestvovao na dva samita - i u Ohridu i u Beogradu i raduje me da pored svih nedaća koje imamo i političkih razlika, ipak postoje skupovi na kojima se tretiraju teme koje bih ja volio da budu u centru javnog diskursa. Sve teme koje su bile, bile su ekonomskog karaktera“, saopštio je Abazović.
On podseća da Crna Gora nije zvanično deo „Otvorenog Balkana“, ali da navija da ona to postane.
„Crna Gora je prihvatila da da člana koji je deo grupe za energetsku krizu i sigurnost hrane. Prva stepenica stvaranja boljih odnosa jeste da ljudi sednu za sto zajedno, bez obzira na razlike. U tim razgovorima da idemo ka nekim rešenjima, koja tog trenutka možda nisu istorijska, ali koja vode ka nekim stvarima koje bi mogle da čitavu regiju gurnu u jedan drugi mod, koji bi bio mnogo povoljniji nego što je to sada“, istakao je Abazović.
On je podržao ideju da se u Njujorku naredne godine tokom zasedanja UN, organizuje i samit o „Otvorenom Balkanu“.
„Moramo da nađemo tačke spajanja i da gledamo kako da fokus iz prošlosti preusmerimo na budućnost. Prošlost ne možemo da promenimo, samo budućnost možemo da promenimo. Na nama je da izaberemo da li ćemo i dalje da budemo u tom kavezu prošlosti da se nadgornjavamo i da pokušavamo da uvek za svoje neuspehe okrivljujemo druge, to je jedna opcija, a druga je da nekako, ne zaboravimo sve što se desilo, to ostaje uvek kao tema, ali da imamo fokus na ekonomskom razvoju“, objasnio je Abazović.
Prema njegovim rečima ideja Otvorenog Balkana je dobra, a dodaje i da bi voleo da vidi fleksibilnije granice između svih država.
„Brži protok ljudi, roba i kapitala je prioritet. U Srbiju, BiH i Albaniju mi ulazimo sa ličnom kartom. Ja sam pobornik ideje da se ne pokazuje ni lična karta, to već EU ima. Da ne idemo ka tome da otežavamo, naprotiv, treba da olakšavamo procedure. Isto mislim i za licence, diplome i radne dozvole“, zaključio je Abazović, preneo je „Kosovo onlajn“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala