- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Zemlje NATO-a osudile referendume u DNR, LNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaLogo Organizacije Severnoatlanskog sporazuma (NATO) u Briselu
Logo Organizacije Severnoatlanskog sporazuma (NATO) u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2022
Pratite nas
Zemlje NATO-a zajednički su osudile predstojeće referendume u DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti, navodi se u saopštenju Alijanse.
„Najoštrije osuđujemo nameru da se u regionima Ukrajine, koji su delimično pod kontrolom ruskih oružanih snaga, održe takozvani referendumi o prisajedienjeu ovih teritorija Rusiji... Fiktivni referendumi koji će biti organizovani u Donjeckoj, Luganskoj, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti su nelegitimni i predstavljaće kršenje Povelje UN. Zemlje NATO-a ne priznaju aneksiju ovih teritorija“, navodi se u dokumentu.
Najavu delimične mobilizacije u Rusiji NATO smatra „eskalacijom“ situacije oko Ukrajine.
„Odluke koje je donela Rusija, između ostalog, objavu o delimičnoj mobilizaciji, predstavljaju novu eskalaciju rata“, navodi se u dokumentu.
Kako se ističe, „Rusija ima mogućnost da zaustavi sukob“.
U međuvremenu, britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli je na sastanku Saveta bezbednosti UN o Ukrajini takođe pozvao „sve zemlje da odbiju da priznaju bilo kakve rezultate“ referenduma u ovim oblastima.
Javne komore DNR i LNR su 19. septembra uputile zahteve šefovima republika, Denisu Pušilinu i Leonidu Pasečniku, sa inicijativom da se hitno održe referendumi o priključenju Rusiji. Sledećeg dana, vlasti DNR i LNR saopštile su da će referendum biti održan od 23. do 27. septembra. Takođe, 20. septembra su administracije Hersonske i Zaporoške oblasti objavile planove za održavanje referenduma u istom periodu.
Predsednik Rusije Vladimir Putin obratio se građanima u sredu ujutru povodom situacije u Donbasu i toka specijalne operacije. On je naveo da će Rusija podržati odluke referenduma LNR, DNR, Zaporoške i Hersonske oblasti i objavio delimičnu mobilizaciju u Ruskoj Federaciji, nazvavši to odlukom koja je u potpunosti adekvatna aktuelnim pretnjama.
Lavrov u Ujedinjenim nacijama - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Lavrov: DNR, LNR, Zaporoška i Hersonska oblast imaju pravo na samoopredeljenje u skladu sa Poveljom UN
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala