Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić iz Amerike: Predstavnik male zemlje se drznuo da kaže istinu - to je izazvalo pažnju /video/

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Alekandar Vučić obratio se iz Njujorka gde je u sredu govorio na Generalnoj debati svetskih lidera u Ujedinjenim nacijama.
On je rekao da je njegov govor u UN izazvao pažnju jer je drugačiji i jer je neko ko predstavlja malu po veličini zemlju drznuo da kaže istinu.
"Moj govor je izazvao pažnju zato što je drugačiji, zato što se neko mali drznuo da kaže istinu. Meni su sinoć prišli šefovi misija nekih od najvažnijih zemalja da mi čestitaju. Izašli su iz sale da me sačekaju, čestitaju, i kažu da ovo nisu čuli u poslednjih 10 godina. Ja sam samo govorio ono što mislim, ali moram da se rukovodim time jesmo li time napravili nešto dobro za našu zemlju, mislim da jesmo jer smo branili našu poziciju, podigli smo svoju cenu i pokazali da smo u stanju da se borimo za svoje stavove", naveo je on.
Vučić je istakao da je argumentovano branio našu poziciju.
"Oni sada svi znaju da smo mi pokazali taj narativ jedinstva u borbi za teritorijalni integritet. Jer smo podsetili na neke stvari kojih ne žele rado da se sećaju, kada je u pitanju poštovanje teritorijalnog integriteta i Povelje UN. Nije to pitanje snage, već sam narativ i priča teže prolazi ako neko postoji da ih podseti kako su poštovali Povelju UN nekoliko decenija ranije", naveo je.
On je rekao da će upravo zato velike sile ići na to da što pre reše kosovski čvor.
"Ali imamo li izbora. Da izađem da pričam o ekologiji, pa ne mogu, kriza je na Kosovu. Nestašice hrane i energenata su tu. Ne mogu da pričam besmislice. Nije taj govor mač sa dve oštrice, već naša pozicija uopšte. Mi ne možemo da umilostivimo nikoga ćuteći. Tek tada bi se kao orlušine ustremili na nas. A sada vide da smo mali, ali spremni da se borimo", dodao je Vučić.
Naveo je da su kontekst i njegove reči pažljivo birani, i da se to ne može osporiti.
"Ja sam iznosio činjenice. Neki su srećni zbog toga, neke od najvećih zemalja sveta. A neki i nisu srećni. A moje je da radim za građane Srbije. Da li su drugi srećni ili nisu, šta to mene briga", dodao je.

"Sledi veliki svetski sukob"

Vučić je izjavio da se pogoršava geopolitička situacija u svetu i da će uslediti veliki svetski sukob.
"Neću da pričam lepe priče, da će teći med i mleko i cvetati cveće, a to nema veze sa svetskom politikom i geopolitičkom situacijom, koja ide u kanal. Prisustovaćemo velikom svetskom sukobu", rekao je Vučić, na pitanje novinara da li će uprkos lošim predviđanjima, ipak, vratiti iz Njujorka sa nekim ohrabrenjem da će Srbija uspeti da nađe način da se izbori sa brojnim izazovima.
Gledaćemo da Srbija preživi, poručio je Vučić.
"Vratiću se (iz Njujorka) sa duhom čoveka koji je spreman da se bori za svoju zemlju i koji će da nastavi tu borbu, verbalno i na sve druge načine i da zaštitimo svoje interese i dovodimo više investitora. Mi smo svoj posao pošteno i odgovorno obavili", rekao je Vučić.
Istakao je da se u svetu ništa lepo ne dešava, ali da će kod nas biti veće penzije i plate, veće od skoka inflacije.
"To su lepe vesti, ali da li ima nekih drugih lepih vesti iz sveta da dođu do nas, da prestane tuča i rat - neće da prestati, neće skoro, biće samo sve teže", rekao je Vučić.
Vučić je govoreći o sastanku sa Džejkom Salivenom, savetnikom za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Džoa Bajdena, rekao da to nije poslednji sastanak danas.
"Ovo je verovatno bio do sada jedan od najznačajnijih sastanaka, neki kažu da je on najvažniji čovek SAD. Dugo je trajao sastanak, pričali smo i o ekonomiji, političkim pitanjima, stremljenjima Srbije, regionu, Kosovu. Po pojedinim pitanjima se nije lako usaglasiti. Razgovor je bio otvoren i iskren, a kada je takav razgovor uvek mora doneti neku dobrobit", rekao je on.
Dodao je da su “pretresli” sva pitanja, a da je on govorio o stavovima Srbije, ukazao da je važno da zajednički damo sve od sebe da ekonomsku aktivnost između Srbije i SAD pojačamo, da imamo više investicija.
“Zadovoljni smo što Rivijan dolazi, a kada jedan Saliven to zna… Razgovarali smo o energetskim projektima, o obnovljivim izvorima energije, o dve njihove kompanije, koje su zainteresovane da rade u Srbiji i o dugim stavrima važnim za unapređenje saradnje o unapređuju odnosa”, rekao je Vučić.
On je dodao da je sa Salivenom govorio o srpsko-kineskim odnosima.
Vučić je rekao i da je razgovarao sa kineskim ministrom spoljnih poslova.
"Govorim ono što uvek govorim. I za govornicom UN nisam krio ništa. Imali smo dobar i srdačan razgovor ja i gospodin Vang Ji, imaćemo uvek. Mislim da je to važno da čuvamo našu poziciju i dobre odnose sa NR Kinom", kazao je on.
Vučić je naveo da je sa predsednikom Irana Ebrahimom Raisijem razgovarao o poštovanju teritorijalnog integriteta.
"Imaćemo sastanak i sa Gvinejom Bisau i Nigerom, predsednikom Kongoa možda. Večeras imamo i Svetski ekonomski forum", doda je.
Aleksandar Vučić u Ujedinjenim nacijama - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2022
SRBIJA
Vučić u UN: Mnogi u ovoj sali i danas imaju problem sa poštovanjem teritorijalnog integriteta Srbije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala