- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Severna Koreja dematuje SAD: Ne isporučujemo oružje Rusiji - „držite jezik za zubima"

© Sputnik / Iliya PitalevBalističke rakete za podmornice "Pukiston-1" na paradi u Pjongjangu, Severna Koreja.
Balističke rakete za podmornice Pukiston-1 na paradi u Pjongjangu, Severna Koreja. - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2022
Pratite nas
Severna Koreja nije isporučivala oružje i municiju Rusiji, niti ima planove da to čini, kako navode Sjedinjene Američke Države. Cilj tih neosnovanih optužbi je podrivanje imidža Pjongjanga, rekao je zamenik direktora glavne uprave za tehničko opsluživanje Ministarstva odbrane Severne Koreje.
U izjavi, koju je objavila severnokorejska Centralna telegrafska agencija, se navodi da su razvoj, proizvodnja, izvoz i uvoz vojne opreme zakonsko pravo suverene države i niko nema pravo da kritikuje Severnu Koreju zbog toga.

„U početku nismo priznali nezakonite i neljudske ‘sankcione rezolucije’ Saveta bezbednosti UN protiv Severne Koreje, kojima manipulišu SAD i njeni sledbenici. Međutim, da razjasnimo jednu stvar. U prošlosti nikada nismo izvozili oružje ili municiju u Rusiju i ne planiramo da to radimo. Ne znam gde su SAD preuzele ovu neutemeljenu ‘teoriju o trgovini oružjem’, ali to se radi kako bi se ocrnio imidž naše Republike“, navodi se u saopštenju.

Pjongjang odlučno osuđuje ponašanje Vašingtona, upozorava da ne šire takve teorije i savetuje SAD da „drže jezik za zubima".
Američki list „Njujork tajms“ je, pozivajući se na podatke koje je otkrila obaveštajna služba SAD, ranije saopštio da Rusija, navodno, kupuje milione artiljerijske municije i raketa od Severne Koreje. Prema mišljenju lista, to svedoči o tome, da su sankcije ozbiljno ograničile lance u snabdevanju i primorale Moskvu da traži isporuke oružanja od zemalja odmetnika. Ove tvrdnje su kasnije ponovili u Pentagonu i Stejt departmentu SAD.
Stalni predstavnik Rusije u EU Vladimir Čižov izjavio je da su priče o tome da Rusija, navodno, nabavlja oružje i municiju od Severne Koreje, izmislili zapadni mediji. Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja je takođe opovrgao tu informaciju i nazvao je lažnom.
Zgrada Ministarstva inostranih poslova Rusije  - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2022
RUSIJA
Rusija: Informacije o pregovorima o slanju dobrovoljaca iz Severne Koreje u Donbas su lažne
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala