- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Lekić: Đukanović kršio Ustav, smeta mu nezavisno Tužilaštvo

© Youtube/Igor TosicMiodrag Lekić
Miodrag Lekić - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2022
Pratite nas
Lider Demosa Miodrag Lekić izjavio je da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u ovom trenutku ima svoje ciljeve i da ga „ne zanima opšti interes izlaženja iz krize“. Lekić je to rekao za „TV Vijesti“, ističući da je jedan od ciljeva da se anulira rezultat od prije dvije godine na parlamentarnim izborima.
„Da se kreće nešto iznova u nekakvom nestabilnom sistemu, gdje bi on bio arbitar, zaključio je Lekić i dodao da je cilj Đukanovića da isposluje promjene u Tužilaštvu jer se boji da će imati problema ako ono bude nezavisno.
Lekić je večeras nekoliko puta saopštio da je Milo Đukanović više puta prekršio Ustav, i kada mu je izgovor bio da njemu ne da mandat za sastav nove vlade, ali i prije dvije godine kada je „famoznim“ zakonom želio da napravi svoju crkvu.
On je naveo da je sticajem okolnosti kandidat za mandatara i da mu je to stvorilo veliku odgovornost.
„Zaključio sam da nemam pravo da od ovoga odustajem. Mislim da je predsjednik države zaobišao procedure i oni očigledno imaju neku motivaciju, prezentovao se kao čovjek jedne strane, svojih grupa“, rekao je Lekić.
Istakao je da se većina od prije dvije godine, može obnoviti.
„Sada se i obnavlja uz sve porođajne muke. Otvoren je prostor za rehabilitaciju poraženog režima umjesto da se dolazi do rezultata i krene na promjenu sistema, naglasio je Lekić, dodajući da se od 30. avgusta 2020. godine krenulo bez rezona demokratije i načina funkcionisanja umjesto da se gradi povjerenje u toj parlamentarnoj većini“, kazao je Lekić.
Kako je naveo, umjesto da se napravi metod rada između vlade i parlamentarne većine, izostao je i napravljen je eksperiment sa ulaženjem DPS-a.
Naveo je i to da je Ustav „pun praznina“, pa se često uzimaju analogije koje nijesu pouzdane i svako vadi što mu odgovara.
„Da se diskvalifikuje Skupština, da se izbaci iz igre i napravi sporednom, ne poštujući princip podjele vlasti. Skupština nije samo fabrika zakona, ona je najviše političko tijelo“, naveo je Lekić. Zato Đukanović naziva Skupštinu nelegalnom, a ona je legalna, ima 81 poslanika.
Saglasan je da su građani očekivali mnogo više od prethodne dvije vlade, dodajući:
„Ustav ne predviđa potpise podrške mandataru za sastav vlade“, istakao je Lekić. „Dopisivanje traje već duže. Prvi dokument koji je 2. septembra usvojila parlamentarna većina bio je politički sporazum. Famozni potpisi pali su 10. septembra, u tom periodu se piše predsjedniku države i on je banalizovao to toliko da je ispalo da ništa ne zna šta se dešava i da je čuo neku svađu. Imamo dvije mogućnosti - da idemo notarskim principom ili ponašati se ozbiljno prema Ustavu da se traži rješenje. On nije tražio rješenje, priželjkivao je ovo sve, to je očigledno. Da nastavi ova Vlada, da se diskvalifikuje parlament i da on ostane“, zaključio je Lekić.

Šoć objasnio kako je Milo prekršio Ustav

Savjetnik za pravna pitanja predsjednika Vlade Crne Gore Ivo Šoć je saopštio da predsjednika Crne Gore Milo Đukanovića izbjegavajući da Miodragu Lekiću da mandat za sastav nove Vlade jeste prekršio Ustav Crne Gore.
„Opravdanje da se partije nisu pojavile na konsultacije stvorilo bi presedan prema kome bi, posle svakih izbora, izbjegavanje nekog političkog subjekta da se odazove na konsultacije kod Predsjednika onemogućilo predlaganje mandatara, što je pravni i logički nonsens. Predsjednik je, umjesto toga, dostavio Skupštini predlog za skraćenje mandata, što jeste jedna od mogućnosti koju propisuje Ustav članom 84 stav 4. Drugim riječima, predsjednik bi imao obaveza da predloži nekog drugog za mandatara u tom roku, ako ne gospodina Lekića. Zaključak je da je predsjednik parcijalno primijenio član 103, na način što je stvorio obavezu roka za konsultacije za partije, ali ne i obavezu za sebe da predloži mandatara. Štaviše, rok je takav da obavezuje predsjednika da predloži mandatara, a ne političke partije da pristupe konsultacijama. Opravdanje da se partije nisu pojavile na konsultacije stvorilo bi presedan prema kome bi, posle svakih izbora, izbjegavanje nekog političkog subjekta da se odazove na konsultacije kod Predsjednika onemogućilo predlaganje mandatara, što je pravni i logički nonsens", ističe Šoć.
Konačno,, naglašava Ivo Šoć, cijeneći da je u proceduri predlog predsjednika za skraćenje mandata Skupštine, smatram da bi u slučaju odbijanja tog predloga, predsjednik bio u obavezi da postupi u skladu sa ustavnim ovlašćenjima i kao mandatara predloži osobu koja ima nesumnjivu podršku u Skupštini.
"Vjerujem da će predsjednik u konačnom uvažiti ustavne norme i sve pravne praznine tumačiti u prilog formiranja Vlade u punom mandatu, u skladu sa odlukom skupštinske većine", navodi Šoć.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala