- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Đukanović: Ustavni sud nije prepreka za izbore, Parlament je na potezu

© AP Photo / Risto BozovicCrnogorski predsednik Milo Đukanović
Crnogorski predsednik Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2022
Pratite nas
Predsjednica Skupštine Danijela Đurović zakazala je za danas Kolegijum, na kome će se, između ostalog, govoriti o inicijativi predsjednika države Mila Đukanovića za skraćenje mandata Skupštini.
„Sada je Parlament na potezu. Imam, naravno, na umu da su prije izvjesnog vremena uskratio legitimitet izvršnoj vlasti. Nakon što je većina propustila priliku u Parlamentu da na ustavan način kandiduje mandatara, danas je u situaciji da bira ili će skratiti mandat i stvoriti uslove za održavanje izbora ili će nastaviti da se kao u prethodnih mjesec dana da se bavi malim političkim igricama određenih parlamentarnh partija i time kreirati jedinstvenu političku situaciju u čitavom svijetu - da imamo navodno legitiman parlament i istovremeno nelegitimnu vladu i da to traje unedogled“, kazao je Đukanović u Budvi, nakon konferencije načelnika generalštabova zemalja članica Američko-jadranske povelje.
Naveo je i da će se 30. septembra, za kada je predložio sjednicu, vidjeti ima li većine.
„Mi danas imamo ozbiljno devastiran sistem u Crnoj Gori - kako javnih finansija, tako ekonomije, vladavine prave... To nije u interesu bilo koje partije ili građanina Crne Gore. Moramo doći do odgovornog upravljanja u državi“, kazao je Đukanović.
Na pitanje o Ustavnom sudu, predsjednik je kazao da to „zašto ga nemamo treba pitati one koji su sve radili da nemamo funkcionalan Ustavni sud“.
„Ja mislim da su to radili i rade oni koji postupaju u interesu nekih drugih država“, poručio je Đukanović.
Ustav, dodaje Đukanović, nalaže da jednom u četiri godine imamo izbore, prema tome mi treba da organizujemo (lokalne) izbore i oni treba da se održe 23. oktobra i oni će se tada održati.
„U međuvremenu ćemo raditi na izboru sudija Ustavnog suda da bi ta institucija postala funkcionalna. Ako se to ne dogodi, ako strategija destrukcije prevlada nad odgovornošću, onda imamo odgovor i na ta pitanja. Vidjećemo da li se neko žalio Ustavnom sudu, onda možemo sačekati sa konstituisanjem vlasti u nekoj opštini dok se ne odluči o validnosti žalbe na temelju onoga što su rezultati volje građana na izborima. Nećemo dozvoliti da se parališe sistem“, istakao je Đukanović.
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović na predstavljanju predloga nove vlade - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2022
REGION
Ko će kome skratiti mandat: U Skupštini Crne Gore danas o Đukanovićevom predlogu
Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2022
REGION
Đukanović odbio Lekića za mandatara, traži prevremene izbore
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala