- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Šta je ključni rezultat susreta Putina i Dodika – u delikatnom trenutku

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsednik Rusije Vladimir Putin u Kremlju
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsednik Rusije Vladimir Putin u Kremlju - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2022
Pratite nas
Susret predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina i srpskog člana Predsedništva BiH, Milorada Dodika, pokazao je postojanje kontinuiteta i savezništva vlasti Republike Srpske i Rusije, što je, posebno u trenutnoj situaciji, od obostranog interesa, kaže za Sputnjik politikolog iz Banjaluke Vojislav Savić.
Putin i Dodik su se sastali u Moskvi, a ruski predsednik je Dodiku poželeo uspeh na izborima koji se u BiH održavaju 2. oktobra, izrazivši nadu da će patriotske snage u Republici Srpskoj jačati. To će, kako je poručio Putin, jačati saradnju Republike Srpske i Rusije.
Dodik je dobio i garancije da će Gasprom nastaviti da isporučuje gas u Republiku Srpsku u neophodnim količinama i po cenama iz postojećeg ugovora, koje neće biti korigovane.

Značaj razgovora Putina i Dodika

Komentarišući za Sputnjik značaj tog susreta, Savić napominje da smo često zarobljeni u nekakvim zapadnim medijskim aršinima pa ignorišemo da postoji jedan ogroman deo sveta koji razmišlja i funkcioniše drugačije od onoga kako to danas čini Zapad.
„Mislim da Srbi generalno, i Republika Srpska i Srbija, svoj položaj što više treba da osnaže u tom novom poretku koji svakako dolazi i u tom kontekstu ovakve posete imaju jako veliki značaj“, ističe on.
Savić ukazuje i na ono što je najznačajniji produkt tog susreta:
„Sam odnos ruskog predsednika prema članu Predsedništva BiH iz redova srpskog naroda pokazuje ogromnu dozu poštovanja i savezništva između dva naroda. To se vidi i po projektima koji su najavljeni i to je i najvažnije iz ove posete, a to je obezbeđena energetska stabilnost i novi infrastrukturni projekti“.

Značaj projekata koji BiH neće da shvati

Ti projekti su, po oceni našeg sagovornika, značajni i za BiH, samo što u Sarajevu često imaju problem da shvate da je to i za njihovo dobro. Podsećajući da je, na primer, Federacija BiH daleko veći korisnik ruskog gasa od RS, on smatra da Sarajevo, dok mu se ne obije o glavu njihovo opstruisanje infrastrukturnih objekata koje je RS dogovorila sa Rusijom, neće shvatiti koliki je značaj toga što preko srpskog naroda može da ima komunikaciju i partnerstvo sa RF.
Savić, takoće, ukazuje na to da je poseta Dodika Kremlju bila obostrano značajna, kako za RS tako i za Rusku federaciju.
„Koliko god RS i Srbi da su kvantitativno manji partner, ne treba potceniti ni značaj za Rusku Federaciju da zadrži dobre odnose sa liderima kako na Balkanu, tako i u ovom delu Evrope. U tom smislu postoji obostrani interes, samo što je svaki interes recipročan značaju druge strane. Ruska Federacija je ogromna država sa ogromnim geostrateškim potencijalom, ali svakako da RS ima tu svoje mesto koje ne treba da se zanemari. I naravno BiH u kompletu“, kaže naš sagovornik.
© Tanjug / Zoran ŽestićPostojanje kontinuiteta i savezništva vlasti Republike Srpske i genralno Srba i Rusije, posebno u trenutnoj situaciji,je od obostranog interesa
Zastave Srbije i Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2022
Postojanje kontinuiteta i savezništva vlasti Republike Srpske i genralno Srba i Rusije, posebno u trenutnoj situaciji,je od obostranog interesa

Na obostranu korist

Rusiji je, smatra on, danas u interesu da traži partnere u svetu gde god može i Srbija i RS su im dobri sagovornici jer pokazuju razumevanje za njihovu poziciju. Znamo da u Evropi nema zemalja koje mogu tako slobodno da postave svoju poziciju, da uvaže sve strane, a to je, ističe Savić, Rusiji značajno i na unutrašnjem planu.
Time ona pokazuje da su joj stavovi validni i da za to što radi ima razumevanja u svetu, da svet razume globalne procese i šta je sve to urađeno u Ukrajini što je dovelo do trenutne situacija. Pokazuje da nije izolovana, kako bi da je predstave, podvlači ovaj politikolog iz Banjaluke.
Kada se uzme u obzir sav kontekst onoga što se trenutno dešava u svetu, a u najvećoj meri je vezan za dešavanja u Ukrajini, ali i za druge globalne procese, pogotovo na Dalekom istoku, svet se, smatra on, nalazi pred velikim brojem izazova na koje niko neće ostati imun.

Stvarati savezništva

U takvim vremenima, kako dodaje, jako je bitno da stvarate savezništva gde god možete, gde možete što više da proširite svoju ekonomsku, bezbednosnu, energetsku saradnju kako bi diversifikovali svoje izvore i svoje partnere i tržišta i u tom kontekstu svaka komunikacija, svaka diplomatska aktivnost je poželjna.
Savić ističe da je Rusija u svim tim stvarima danas satanizovana kao neko s kim uopšte ne treba da se razgovara, iako nije učinila ništa što nije nijedna druga velika sila u prethodnom periodu, nego čak u mnogo manjem intenzitetu nego što su to radile brojne zapadne zemlje kada su u pitanju vojne intervencije i operacije.
„Mislim da kod Srba postoji poseban senzibilitet za situaciju u kojoj se danas Rusi nalaze zato što je ovde već sličan proces medijske satanizacije i neke vrste ideološkog ostrakizma proveden devedesetih godina prošlog veka. Na tragu toga mislim da ovde ljudi mnogo bolje mogu da razumeju taj proces koji se dešava“, kaže ovaj politikolog.
On zato smatra da ne treba zanemariti značaj Srba kao partnera i značaj srpskog naroda kao partnerskog.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala