- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Šmit: Međunarodna zajednica predugo bila posmatrač u BiH

© Sputnik / Lola ĐorđevićKristijan Šmit
Kristijan Šmit - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2022
Pratite nas
Takozvani visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit ocenio je danas da je međunarodna zajednica predugo bila puki posmatrač zbivanja u toj zemlji i upozorio da je to vreme prošlo.
"Godinama smo bili i previše velikodušni prema bosanskohercegovačkim političarima", rekao je Šmit u intervjuu za "Dnevni avaz", objašnjavajući kako će koristiti svoj mandat i sprečiti svaki pokušaj blokade kako bi se sprovela volja koju građani pokažu na izborima 2. oktobra.
On je tim rečima komentarisao činjenicu da Federacija BiH protekle četiri godine ima vlast u tehničkom mandatu zbog političkih sukoba između HDZ BiH i Stranke demokratske akcije (SDA).
Šmit je rekao i da nije spreman da tako nešto prihvati i poručio kako bi svi trebalo da budu svesni da on neće pasivno da posmatra zbivanja i da dopusti slične blokade.
Šmit je istakao da je spreman da preduzme sve što je potrebno da bi se osiguralo poštovanje izborne volje građana i dodao kako će isti pristup imati i u odnosu na problem promene izbornog zakona, pitanja koje je već godinama nerešeno i oko kojega se takođe oštro sukobljavaju hrvatske i bošnjačke stranke.
Kazao je da je nakon dodatnih konzultacija sa predstavnicima političkih stranaka odlučio "da vrati loptu izabranim predstavnicima", ali da ne namerava da ostane puki posmatrač.
Političarima poput člana Predsedništva BiH Željka Komšića, koji se ultimativno zalaže za pretvaranje BiH isključivo u građansku državu, poručio je da nastojanja da se ponište (etnički) identiteti uopšte ne doprinose poboljšanju stanja u zemlji.
Takođe je istakao da neće dopustiti manipulisanje izbornim rezultatima, kao i da će svi oni koji to pokušaju biti suočeni s kaznenim progonom, ali i drugim posledicama koje ih mogu stići ako se proceni da je njihovo delovanje usmereno protiv odredbi Dejtonskog sporazuma.
Govoreći o nastojanju člana Predsedništva BiH Milorada Dodika da jača odnose sa Rusijom, odnosno njenim predsednikom Vladimirom Putinom, Šmit je kazao da je jasno da Moskva Republici Srpskoj ne može dati nikakvu konkretnu podršku.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala