- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Zapad Rusiji učinio uslugu uvodeći joj sankcije

© POOL / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2022
Pratite nas
Zapad ne shvata da je uvođenjem sankcija naterao Rusiju da razvija sopstveni intelektualni proizvod i to je veoma dobro, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.
„Naši zlobnici ni ne shvataju šta su uradili, naterali su nas, lenje, koji sedimo na mineralnim sirovinama, da se pozabavimo razvojem sopstvenog intelektualnog proizvoda, i to je jako dobro. Naravno, neuspesi se ne smeju dozvoliti“, rekao je Putin na sastanku sa rukovodiocima inženjerskih škola i njihovim industrijskim partnerima.
Prema Putinovom mišljenju, Rusija shvata mogući srednjoročni odloženi negativni efekat sankcija.
„Postoje određene teškoće koje tek treba da se prevaziđu, ali sve ide kako treba, mi ih prevazilazimo, nema većih neuspeha, o čemu svedoči stanje u privredi. Shvatamo srednjoročni odloženi efekat mogućih negativnih posledica, ali generalno, za sada je sve dobro“, objasnio je Putin.
Ruski predsednik takođe smatra da će se bivši strani partneri Rusije na kraju vratiti na rusko tržište. Kako je naveo, pre toga je potrebno pripremiti se za takav razvoj događaja i popuniti niše koje su još slobodne domaćim proizvodima.
„Potrebno je da u osnovi svega bude domaći razvoj. Tome treba težiti i učiniti što je brže moguće. Jer kada dojučerašnji strani partneri odluče da se vrate, a to će se kad-tad desiti, neophodno je da tržište bude zauzeto našim proizvođačima“, objasnio je šef države.
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2022
Podkast
Ljubinka Milinčić: Putin se ne šali – ako je rekao, tako će i biti
Putin je dodao da ruska industrija treba da razvija konkurenciju u zemlji, jer su se stekle takve okolnosti da postaje problematično konkurisati stranim proizvođačima.
„Ako nema konkurencije iz inostranstva, ona, naravno, treba da se razvija unutar zemlje, a zatim u zemljama EAEU, treba da se razvija i u drugim državama. Uostalom, i tamo se proizvodi tehnika, proizvodi se u Kini, u drugim zemljama“, konstatovao je Putin.
Kao odgovor na specijalnu vojnu operaciju Rusije u Ukrajini, zapadne zemlje počele su da uvode nove antiruske sankcije. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov primetio je da su to veoma ozbiljna ograničenja, ali se Rusija za njih unapred pripremala. Sa svoje strane, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da su strane kompanije koje odbijaju da posluju sa Rusijom to učinile pod ogromnim pritiskom, ali da će Rusija rešiti sve probleme sa ekonomijom koje joj Zapad stvara.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2022
RUSIJA
Putin: Rusija neće biti odvojena od sveta, uprkos sankcijama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala