- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Posle 25 godina opera „Karmen“ na sceni Srpskog narodnog pozorišta

© Foto : Srpsko narodno pozorištePromo materijal premijere opere Karmen u Srpskom narodnom pozorištu.
Promo materijal premijere opere Karmen u Srpskom narodnom pozorištu. - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2022
Pratite nas
Posle punih 25 godina, opera „Karmen“ Žorža Bizea biće premijerno izvedena 30. septembra pred novosadskom publikom na sceni „Jovan Đorđević“ Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.
Opera koja i 175 godina od svog nastanka fascinira, otvara pitanja i preispituje društvene norme, postaviće i nove operske standarde kada je reč o scenskom izvođenju u Novom Sadu.
Uz gotovo 200 ljudi u horu i orkestru, uz soliste, balet i veliki broj statista, ono na šta je kolektiv Srpskog narodnog pozorišta posebno ponosan je Dečiji hor na čelu sa Vericom Pejić, koji će svoju debitantsku ulogu imati upravo u ovoj postavci.
Sem toga, za Pozorište je ovo prilika da se kroz izazov pokaže napredak operskog ansambla.
„'Karmen' je jedna od najpopularnijih opera na svetu. Operski repertoar najstarijeg nacionalnog teatra apsolutno mora da ima ovakvo delo. Naš zadatak je da kroz umetnost otvaramo pitanja koja su bitna za jedno društvo. Pored toga, što je publika voli, njena tematika je uvek aktuelna – borba za slobodu. Kao što glavna junakinja na kraju opere kaže: Slobodna sam se rodila, slobodna ću umreti! Uz to, tehnički i umetnički zahtevi ovako velike opere nama daju priliku da pred sebe postavimo novi izvođački izazov“, objašnjava Sanda Milankov, direktorka Opere Srpskog narodnog pozorišta.
Opera „Karmen“ pred novosadskom publikom oživljava u režiji Ozrena Prohića, gostujućeg reditelja iz Hrvatske. Smelo i uzbudljivo, Ozren otvara vrata operi iz 19. veka i daje joj priliku da nastavlja da podstiče na razgovor i dvesta godina kasnije.
„Danas kada pričamo o režiji opere, možemo pričati o spektaklu, kulturnoj reprodukciji, nekakvim atrakcijama, ali kao i u pozorištu generalno, najbitnije je osetiti vibraciju sa vremenom u kom se radi. Bitno je osetiti titraje savremenosti i onda opera i u muzičkom, i dramskom čitanju postaje zanimljivija. Ne volim da pričam u pozorištu o modernosti i aktuelnosti. Možemo da pričamo o klasici a sigurno da pokušavamo uvek da napravimo aktuelne i nove trendove. Zato teatri i postoje“, kaže reditelj Ozren Prohić.
Da je „Karmen“ opera o nepristajanju na nametnuta pravila, o pravu na život, o hrabrosti, drskosti, smelosti, saglasan je i dirigent, maestro Aleksandar Kojić.
„Dugovečnost opere 'Karmen' leži u danas popularnim numerama koje je čine, iako to nije bio slučaj na njenoj praizvedbi. Ono što je Bize izveo tada priču o čvrstom ženskom karakteru, priču o ženi koja ide u smrt jer radi ono što ona hoće i oseća, kontra svih društvenih normi, to je bilo šokantno za ondašnju publiku. Za nas je ona danas hrabra žena. Dakle, ovo je i dramaturški i muzički dugovečna opera“, tvrdi Kojić.
Prva repriza planirana je 3. oktobra, prenosi Tanjug.
Scena iz opere „Karmen“ u Narodnom pozorištu u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2022
KULTURA
Deset godina od premijere opere „Karmen“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala