- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Novi zaplet u Crnoj Gori: Je l' se Milo povukao u šumu ili je većina napravila kobnu grešku

© Tanjug / AP Photo/Risto BozovicMilo Đukanović
Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2022
Pratite nas
Odluka predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da ne da mandat za sastav crnogorske vlade Miodragu Lekiću, lideru DEMOSA, koga je za to preporučila parlamentarna većina, (prvo mu je dala verbalnu javnu podršku, a juče popodne su i dostavili potpise 41 poslanika), komplikuje ionako slojevitu političku krizu u Crnoj Gori.
Dakle, u Skupštini je razriješena vlada Dritana Abazovića, Crna Gora sada nema ni mandatara za sastav nove vlade, a parlamentarna većina može 30. septembra, kada je zakazana sjednica Skupštine na kojoj će se glasati o predlogu Đukanovića, za skraćenje mandata parlamentu, glasati protiv, što je izvjesno, jer su to juče najavile sve partije te većine URA, Demokrate, DF, SNP...

Milov državni udar ili greška većine

Sve to je i razlog različitih tumačenja i komentara ko je u konkretnom slučaju prekršio Ustav – da li je Đukanović izveo državni udar za šta ga optužuju ili parlamentarna većina nije ispoštovala proceduru.
I nekompletan sastav Ustavnog suda Crne Gore, takođe komplikuje političku situaciju, jer bez kompletnog suda nema ni izbora, a sjednica Skupštine na kojoj bi trebalo da se biraju nove sudije zakazana je za 2. oktobar.
Savjetnik potpredsjednika Vlade Crne gore Vladimir Pavićević kaže za Sputnjik da se “Milo Đukanović povukao u šumu. To je značenje njegove odluke da Lekiću ne da mandat za sastav nove crnogorske vlade. Milo se, dakle, izmjestio iz područja pravila i prava i usmjerio je i sebe i svoju partiju ka stranputici i destrukciji”, tvrdi Pavićević za Sputnjik
On rješenje ove situacije je da se izvrši puni institucionalni pritisak na Mila Đukanovića da izvrši svoju ustavnu obavezu i da mandat za sastav Vlade Crne Gore dodijeli gospodinu Lekiću koji ima podršku apsolutne većine poslanika u Skupštini Crne Gore.
“Finalna posledica kompletne ove situacije biće najteži poraz Mila i Milovog DPS-a na izborima koji dolaze i politički krah te opcije. To je i dobro da se desi ako procese posmatramo iz ugla interesa ogromnog broja građana Crne Gore.”, tvrdi Pavićević za Sputnjik.
Sa druge strane podgorički advokat Veselin Radulović kaže za Sputnjik da su se, prema njegovom mišljenju, partije stare većine, neodgovorno ponijele prema pitanju mandatara, da nijesu došle na konsultacije kod Đukanovića, da nijesu na vrijeme dostavile podršku Lekiću sa 41 potpisom poslanika i da su sada ostavile dosta veliki manevarski prostor predsjedniku.
Za razliku od njih, kaže on, Đukanović je do sada generalno postupao u skladu sa ustavnim ovlašćenjima.
Radulović za Sputnjik kaže da u slučaju da skupštinska većina ne podrži predsjednika države, kao što su najavili, nastaje još jedna pravna praznina.
“Podrazumijeva se da ako ne postoji dogovor oko formiranja Vlade i oko mandatara, logično bi bilo da tada Skupština donese odluku o skraćenju mandata. Ali kaže, da je svjestan, da se od naših političara može očekivati neka vrsta improvizacije koja je ili na granici kršenja Ustava ili čak i prelazi tu granicu.

Zašto nije dao mandat drugom mandataru?

Odbijanjem da Miodragu Lekiću da mandat za formiranje vlade, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je dao doprinos produbljivanju političke krize u Crnoj Gori, saopštilo je nekoliko pravnika Sputnjiku.
Nije jasno zašto Đukanović, ako već nije dao mandat Lekiću, nije odredio da neko bude drugi mandatar, pa kada ta ličnost ne bi mogla da sastavi vladu, što je evidentno, onda bi nakon 90 dana Skupština, po sili Ustava, bila raspuštena i raspisani izbori. Ovako, u crnogorskom Ustavu se ne previđa ovakva situacija, da predsjednik odbije da da mandat kandidatu parlamentarne većine, ali da ne da mandat nekome drugome, što mu po Ustavu pripada. Po prvi put ćemo se naći u situaciji da 41 poslanik parlamentarne većine glasa protiv predloga Đukanovića.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala