- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Zapad otvoreno nastoji da pobedi Rusiju „na bojnom polju“ u Ukrajini

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaSergej Lavrov
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2022
Pratite nas
Zapadne zemlje, na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama, otvoreno nastoje da pobede Rusiju na bojnom polju u Ukrajini, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervjuu za američki list „Njuzvik“.

„Želeo bih da istaknem da kolektivni Zapad, na čelu sa SAD, otvoreno nastoji da pobedi Rusiju na 'bojnom polju'. SAD i njihovi saveznici spremni su da žrtvuju Ukrajinu radi svojih geopolitičkih ciljeva. Da bi ih ostvarili, oni pumpaju zemlju oružjem, a to vodi eskalaciji i produžavanju sukoba. To odlaže izglede za rešenje“, rekao je Lavrov.

Kako je ocenio, u Vašingtonu nisu zainteresovani za uspostavljanje mira i spokoja u Ukrajini.
„To je postalo jasno još u martu kada su se Moskva i Kijev približili postizanju sporazuma. Takav razvoj događaja očigledno je uplašio Amerikance i Britance, pa su oni praktično zabranili Ukrajini dalji dijalog sa Rusijom. Od tada ukrajinske vlasti izbegavaju pregovarački proces“, saopštio je Lavrov.
Po njegovim rečima, zapadne zemlje danas „pumpaju neonacistički režim u Kijevu oružjem i vojnom tehnikom, obučavaju pripadnike Oružanih snaga Ukrajine“.

„Iz američkog, NATO naoružanja gađaju rusku teritoriju koja se graniči sa Rusijom, ubijaju civile. U Pentagonu ne kriju da predaju Kijevu obaveštajne podatke, ciljne oznake za napade. Beležimo prisustvo američkih plaćenika i savetnika na bojnom polju. SAD, u suštini, balansiraju na ivici da se pretvore u stranu sukoba“, ocenio je Lavrov.

Ministar je skrenuo pažnju na to da situacija u svetu nastavlja da degradira zbog uporne želje Zapada na čelu sa SAD da sebi obezbedi globalnu dominaciju, što je iz objektivnih razloga nemoguće.
„Nažalost, u Vašingtonu izgleda još uvek žive u prošlosti, razmišljaju u kategorijama unipolarnosti. Nikako ne mogu da se pomire sa tim da savremeni svet više nije zapadnocentričan. I nikada više neće biti takav“, dodao je Lavrov.

Dijalog o strateškom ofanzivnom naoružanju

Po rečima ruskog ministra, Moskva beleži neke pojedinačne signale iz američke administracije i lično od predsednika Džoa Bajdena o obnavljanju dijaloga o strateškom ofanzivnom naoružanju, ali nije jasno šta stoji iza njih.
„Rusko-američki međudržavni dijalog je praktično zamrznut krivicom SAD. Objektivno je nemoguće održavati normalnu komunikaciju sa Vašingtonom koji iznosi kao cilj nanošenje strateškog poraza Rusiji. To se odnosi i na konsultacije o strateškoj stabilnosti i kontroli naoružanja koje je prekinula američka strana“, rekao je Lavrov.
Lavrov u Ujedinjenim nacijama - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Lavrov: DNR, LNR, Zaporoška i Hersonska oblast imaju pravo na samoopredeljenje u skladu sa Poveljom UN
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala