- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Isporuke ruskog gasa u Kinu u avgustu dostigle istorijski maksimum

© Sputnik / Lola ĐorđevićGasovod
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2022
Pratite nas
Isporuke prirodnog gasa i uglja iz Rusije u Kinu su u avgustu 2022. godine dostigle istorijski rekord, saopštila je ruska ambasada u Pekingu.
„Prema podacima Glavne carinske uprave Kine, u avgustu je Kina uvezla prirodni gas iz Rusije ukupne vrednosti od 409,37 miliona dolara. Ovaj pokazatelj je najviši od januara 2017. godine od perioda kada se prati rad kineske carine “, navodi se u saopštenju ambasade na Telegramu.
Izvoz uglja je u avgustu dostigao maksimum za pet godina i iznosi 8.542 tone. U poređenju sa julom isporuke su se uvećale za 15 odsto, a na godišnjem nivou je zabeležen rast od 57 odsto.
Kako je nakon samita Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) izjavio predsednik Vladimir Putin, obim prometa sa Kinom će uskoro dostići 200 milijardi dolara, ove godine će biti oko 180 milijardi, a moguće je i 190 milijardi dolara.
Posle početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Rusiju, što je dovelo do rasta cena električne energije, goriva i hrane u Evropi i SAD. Predsednik Rusije Vladimir Putin je istakao da politika obuzdavanja i slabljenja Rusije predstavlja dugoročnu strategiju Zapada, a da su sankcije nanele ozbiljan udarac celokupnoj svetskoj ekonomiji.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala