- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Dve kulture, novi putevi: Mesec srpske kulture u Moskvi /foto/

© Sputnik / Nikolina TeslaMesec srpske kulture u Moskvi
Mesec srpske kulture u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2022
Pratite nas
„Mesec srpske kulture” počeo je u Moskvi 1.septembra, ali su organizatori ove manifestacije – biblioteka inostrane literaturę „Rudomino” u saradnji sa Centrom za međunarodnu saradnju “Rusko-balkanski dijalog”, svečano otvorili događaj 21.septembra, na praznik Rođenja presvete Bogorodice.
Tokom ovog, trećeg po redu „Meseca srpske kulture”, Moskovljani će imati priliku da urone u atmosferu Balkana i upoznaju se sa srpskom književnošću, muzikom, kao i da vide niz izložbi posvećenih slikarstvu i vajarstvu.
© Sputnik / Nikolina TeslaMesec srpske kulture u Moskvi
Mesec srpske kulture u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2022
Mesec srpske kulture u Moskvi
Manifestacija „Mesec srpske kulture” održava se u državnoj biblioteci inostrane literature „Rudomino“, koja raspolaže velikim fondom strane literature i predstavlja međunarodni kulturni centar, kao i mesto na kom se sastaju ljubitelji knjiga i predstavnici različitih zemalja sveta.

Zbližavanje dva pravoslavna naroda

Kako kaže za Sputnjik Evgenije Osenkov, rukovodilac Centra za međunarodnu saradnju „Rusko-balkanskog dijaloga“, glavni cilj manifestacije je stvaranje i aktivno razvijanje komunikacione platforme za interakciju ruskog i srpskog naroda na teritoriji Ruske Federacije.
© Sputnik / Nikolina TeslaDmitrij Nečitajlo i Polina Nečitajlo na "Mesecu srpske kulture"
Mesec srpske kulture u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2022
Dmitrij Nečitajlo i Polina Nečitajlo na "Mesecu srpske kulture"
„Događaji na kojima će se predstavljati srpska kultura su neophodni i od velikog značaja. Cilj njihovog organizovanja je da se ruski narod koji živi kako u Moskvi, tako i u drugim regionima Rusije, upozna sa srpskom kulturom“, objašnjava naš sagovornik.
Slično mišljenje deli i srpsko-ruska umetnica i organizator kulturnih dešavanja u dijaspori Vesna Simić. Prema njenim rečima, „Mesec srpske kulture“ se održava zbog zbližavanja ruskog i srpskog naroda, dveju kultura, tradicija, i pronalaženju novih puteva, po kojima će ova dva naroda koračati zajedno.
© Sputnik / Nikolina TeslaDetalji sa izložbe
Mesec srpske kulture u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2022
Detalji sa izložbe

Balkanska atmosfera u Moskvi

Među najpoznatijim događajima koji se održavaju ovog meseca je izložba slika “Duša Srbije”. Na ovoj izložbi, predstavljena su dela poznatog ruskog slikara Dmitrija Nečitajla, rusko-srpske umetnice Vesne Simić i mnogih drugih.
© Sputnik / Nikolina TeslaIzložba u okviru manifestacije
Mesec srpske kulture u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2022
Izložba u okviru manifestacije
Osim toga, organizovani su muzički koncerti, izložbe knjiga, edukativni kvizovi, a takođe, pušten je i video- snimak, na kom je veliki prijatelj srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon, predstavio svoju knjigu “Svi moji putevi vode ka Srbiji”.
Tokom posete manifestaciji, čitaoci i gosti biblioteke imaće priliku lično da se sastanu i porazgovaraju sa prevodiocima srpske književnosti, naučnicima, predavačima, predstavnicima javnih organizacija rusko-balkanske saradnje i istraživačima koji popularizuju srpsku kulturu u Rusiji.
© Sputnik / Nikolina TeslaJedan od radova na izložbi
Mesec srpske kulture u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2022
Jedan od radova na izložbi
Na otvaranju manifestacije srpska kultura pokazana je i kroz narodnu nošnju, srpske narodne pesme, folklor i tradicionalnu kuhinju.
"Mi volimo Srbiju!", "Srbija je naš drugi dom", "Pravoslavna braća”," Verni prijatelji"– samo su neki od izraza koji su se mogli čuti među ruskim posetiocima ovog događaja.
Treba napomenuti da su svečanu manifestaciju posetili predstavnici ambasade Srbije i Bosne i Hercegovine u Moskvi, ruski slikar Dmitrij Nečitajlo, ruska pozorišna glumica Polina Nečitajlo, kao i veliki broj srpskih studenata i ruskih posetioca.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala