- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Turska ako želi u ŠOS mora da izađe iz NATO-a

© SputnikZastava Šangajske organizacije za saradnju
Zastava Šangajske organizacije za saradnju - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2022
Pratite nas
Turska mora da ispuni niz kriterijuma za ulazak u Šangajsku organizaciju za saradnju (ŠOS) i da ne bude član blokova kao što je NATO, izjavio je Sputnjiku specijalni predstavnik predsednika Rusije u Ministarstvu inostranih poslova Rusije Bahtier Hakimov.

„Imamo određene uslove za prijem novih članova koji se sastoje od niza kriterijuma, među kojima su: da su deo Evroazijske regije, da aktivno održavaju diplomatske, trgovinsko-ekonomske odnose i kulturne veze sa državama članicama ŠOS, da nisu u konfliktu sa državama ŠOS-a, da nisu uvučeni u spoljni konflikt, da nisu pod sankcijama Saveta bezbednosti UN, kao i da ne učestvuju u radu neprijateljskih blokova ili blokova koji deluju protiv članova ŠOS-a“, rekao je ruski diplomata.

On je naveo da je Turska član NATO-a koja je Rusiju proglasila ne samo protivnikom, nego neprijateljem broj jedan.
Prema njegovim rečima, Turska odavno učestvuje u radu ŠOS-a kao partner u dijalogu i uključena je u praktične aktivnosti. Zaključio je i da u slučaju da Organizacija dobije zahtev za članstvo, on će se detaljno razmotriti i naglasio da za sada on nije dobijen.
Ranije je turski lider Redžep Tajip Erdogan izjavio da je cilj Ankare članstvo u ŠOS-u.
ŠOS je međunarodna organizacija osnovana 2001. godine. Organizaciju čine: Rusija ,Indija, Kazahstan, Kina, Kirgizija, Tadžikistan, Pakistan i Uzbekistan. Zemlje posmatrači su Avganistan i Mongolija pokrenut je postupak da se primi Belorusija, a zemlje partneri su Azerbejdžan, Jermenija, Kambodža, Nepal, Turska i Šri Lanka i Iran.
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2022
SVET
Erdogan: Neću polagati račune Briselu o učešću na samitu ŠOS
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala