- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Srpski fotograf Pavel Surovi osvojio prvo mesto u Rusiji

© Foto : Sputnjiku ustupio Pavel SuroviSrpske ratnice, fotografija Pavela Surovog
Srpske ratnice, fotografija Pavela Surovog - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2022
Pratite nasTelegramOdyssey
Srpski fotograf Pavel Surovi, ujedno i direktor Kulturnog centra u Kisaču, osvojio je prvo mesto u Rusiji na međunarodnom festivalu International Baltic Ethnic Fashion Festival IBEFF (Etnomoda) 2022 u kategoriji modna fotografija sa svojom etno foto kolekcijom "Tron", koji je održan ove godine u Sankt Peterburgu.
Srpske ratnice i anđeli iz kolekcije "Tron" ostavili su jak utisak na žiri i u Rusiji i proglasili ga za najboljeg modnog fotografa na festivalu.
Prošle godine je Pavel Surovi osvojio takođe prvo mesto na ovom prestižnom festivalu sa foto kolekcijom "Korona".
Prošlogodišnji pobednički radovi srpskog fotografa Pavel Surovog su bili izabrani za promociju upravo ovog međunarodnog IBEFF festivala.
Fotografije iz kolekcije Tron prikazuju jedinstven spoj umetnosti i etnologije, tradicije i modernog doba, kao i istorijsko-nacionalno obeležje u domenu modnog dizajna.
Tron simboliše borbu naroda za moć t.j. presto.
Arhaične narodne nošnje crpe inspiraciju sa kraljevskih dvorova, a kraljevske krune simbolizuju svadbena oglavlja.
Na kraljevskom dvoru pored raskoši do izražaja dolazi ženska lepota, koja je glavna inspiracija mnogih umetnika i svaka žena želi da bude najlepša, da bude na tronu. Različiti narodi kroz svoju narodnu nošnju ističu svoje autentične simbole i obeležja, koji ih određuju kao narod i u tom smislu čine jedinstvenim i posebnim.
Tron predstavlja i biblijski aspekt hrisćanstva.
Svojim etnografskim istraživanjem i kroz fantasmagorične fotografije Pavel Surovi je tu podudarnost sublimirao u jedan originalan i jedinstveni fotografski prikaz.
Na ovogodišnjem međunarodnom IBEFF Etnomoda festivalu je bila jaka i velika konkurencija i pristiglo je mnogo inspirativnih radova.
Najpre je žiri odabrao i nominirao radove koje ispunjavaju tražena kriterija i objavio ih na youtubu, posle je pristupio ocenjivanju nominiranih radova i na kraju je žiri proglasio pobednike.
Organizatori festivala će postepeno emitovati snimljene video klipove sa detaljnim obrazloženjima žirija, što podrazumeva pohvale, kritike i sugestije na pristigle radove.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala