- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lukašenko: Situacija oko Belorusije – veoma opasna

© Sputnik / Pavel Bednяkov / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2022
Pratite nas
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je vojno-politička situacija oko Belorusije veoma opasna.
„Situacija je veoma ozbiljna, čak bih rekao opasna. I ni u kom slučaju ne treba da pojednostavljujemo stvari“, rekao je beloruski lider na sastanku sa državnim sekretarom Saveta bezbednosti republike Aleksandrom Voljfovičem.
Lukašenko je poručio da se ne treba ničega plašiti.

„Ako treba da dignemo na uzbunu neku vojnu jedinicu kao da je u pitanju rat, znači treba. Ako treba da je mobilišemo da vidimo jesu li živi ljudi koji su u toj jedinici, znači treba je mobilisati. Ako je potrebno podići teritorijalnu odbranu, znači treba... Zato ne treba da zaboravimo te stvari i sve to morate imati pod kontrolom“, rekao je beloruski predsednik.

Takođe je poručio da je neophodno mobilizovati sve strukture vlasti kako bi se uspostavili red i disciplina u Belorusiji.

„Nedostaje disciplina. Zato je potrebno da preuzmete kontrolu u tom pogledu nad svim odgovornima za izvršnu disciplinu, da mobilizujete sve strukture vlasti za uspostavljanje discipline i reda u zemlji, u svim pravcima“, rekao je Lukašenko.

Kako je dodao, u Belorusiji „ima dovoljno problema i u socijalnoj sferi i u ekonomiji“.

Pripremiti koncepciju nacionalne bezbednosti

Lukašenko je zatražio da se pripremi „potpuno otvorena“ koncepcija nacionalne bezbednosti.
„Pre nego što je razmotrimo u Savetu bezbednosti, zamolio bih da ona bude potpuno otvorena. Ako smo sa Rusijom, znači da smo sa Rusijom. Formirali smo odbrambeni prostor, imamo faktički zajedničke oružane snage. Deluje regionalna grupacija. I neka nas niko tamo ne kritikuje i ne pravi od toga neke lažne vesti, vanredne izjave u smislu 'o taj Lukašenko, ruska vojska i ostalo'. A šta je tu čudno? Odavno govorimo o tome. Verovatno ima 20 godina kako smo se dogovorili o tome“, rekao je beloruski lider.
Takođe je zatražio da se u koncepciji bezbednosti ništa ne krije, polazeći od nekih političkih ili čak ekonomskih motiva. Tamo treba da budu jasno definisani rizici, pretnje koji postoje i reakcija Belorusije na njih.
„Da bi i susedi i drugi znali kako ćemo reagovati. Da ne bi govorili da je to bilo neočekivano za nekoga. Ne treba ništa da se krije. Sve treba raditi pošteno“, naglasio je Lukašenko.
Po njegovom nalogu tekst koncepcije nacionalne bezbednosti Belorusije značajno je prerađen. Konkretno, u obnovljenoj verziji dokument je dopunjen o odredbama o istorijskom pamćenju, ustavnoj kategoriji „narod“ i njenoj sveobuhvatnoj zaštiti, društvenoj odgovornosti građana, bezbednosti ličnih podataka, razvoju nuklearne energije. Prilikom dorade koncepcije uzet je u obzir porast geopolitičke nestabilnosti, kao i novine sadržane u beloruskom Ustavu unete nakon referenduma 27. februara ove godine.
Lukašenko je takođe naložio da se pripremi događaj na kome će se razgovarati o pitanjima državne odbrane.
„Treba da se sastanete sa snagama bezbednosti i da porazgovarate o svim pravcima. To se treba uskoro održati. Juče sam saslušao izveštaj ministra odbrane i naložio sam mu da pripremi događaj na kome će učestvovati predsednik o čitavom nizu pitanja, a najpre o odbrani naše države“, rekao je Lukašenko, prenosi „Belta“.
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2022
RUSIJA
Lukašenko: Od Belorusije žele da stvore novu Ukrajinu i priključe je NATO-u
Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2022
RUSIJA
Lukašenko: Nećemo dozvoliti da se udari na rusku vojsku sa leđa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala