- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Završena državna ceremonija sahrane kraljice Elizabete Druge

© AP Photo / Bernat ArmangueSahrana Elizabete Druge
Sahrana Elizabete Druge  - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2022
Pratite nas
Intonirajem nacionalne himne i tužbalicom kraljevskog gajdaša završena je državna ceremononija sahrane kraljice Elizabete Druge u Vestminsterskoj opatiji, kojoj je prisustvovalo oko 2.000 zvanica, među kojima su bili članovi kraljevske porodice.
U čast kraljice održana su dva minuta ćutanja, a četiri državna trubača odsvirala su "Poslednji pozdrav" kraljici".
Kovčeg će, nakon ceremonije u Vestminsterskoj opatiji, biti prevezen kroz centar Londona do Vindzora.
Đakon Vestminsterske opatije Dejvid Hojl započeo je crkvenu službu u Vestminsterskoj opatiji, u kojoj se kraljica Elizabeta venčala i u kojoj je krunisana.
Propoved je održao kantiberijski nadbiskup Džastin Velbi.
Prisutnima se obratila i premijerka Liz Tras koja je pročitala odlomak iz Jevanđelja po Jovanu, koji se odnosi na Hristovo obraćanje sledbenicima o mestu na nebu :
"Neka se ne uznemiruje srce vaše: Verujte u Boga, verujte i u mene".
Kovčeg s telom kraljice postavljen je u centralnom delu opatije.
Hor je otpevao svečanu pesmu koja je izvedena na venčanju kraljice Elizabete i princa Filipa, kao i muziku koja je komponovana za krunisanje preminule kraljice 1953. godine.
Britanska mornarica na lafetu prenela je kovčeg sa telom kraljice Elizabete Druge iz Vestminsterske dvorane u Vestminstersku opatiju.
Prenošenje kovčega prekrivenog Kraljevskim standardom, koji je stigao do ulaza u opatiju, trajalo je oko osam minuta, a nosilo ga je 142 mornara Kraljevske mornarice i šest oficira, što je tradicija koja potiče od sahrane kraljice Viktorije 1901.
Iza lafeta su bila deca kraljice britanski kralj Čarls Treći, princeza Ana, prinčevi Endrju i Edvard, kao i njen unuci prinčevi Vilijam i Hari.
U opatiju su stigle i kraljica supruga Kamila, kao i supruga princa od Velsa Vilijama - princeza Kejt sa decom, koje nisu hodale u povorci iza kovčega.
Sahranu britanske kraljice, čija je vladavina trajala oko 70 godina, mediij su nazvali "sahranom veka".
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala