- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Tri milenijuma skrivana tajna Mediterana: Otkriće do kog se dolazi jednom u životu

CC0 / Pixabay / pećina
pećina - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2022
Pratite nas
Izraelski arheolozi iz Uprave za antikvitete su objavili da su otkrili pećinu sa prilozima iz perioda kasnog bronzanog doba, za koje pretpostavljaju da će im pomoći u rekonstrukciji procesa koji su se odvijali na Mediteranu.
Nekoliko radnika Uprave za prirodu i parkove u Izraelu je svoj dan započelo sasvim uobičajeno i ništa nije slutilo da će za par sati doći do neverovatnog otkrića. Dok su se bavili svakodnevnim zadacima jedan od njih je vozio mašinu koja je u jednom trenutku neočekivano udarila u stenu i otkrila ulaz u podzemnu rupu. Međutim, nakon što je nekoliko puta „zavirio“ u prostranu pećinu shvatio je da treba da pozove arheologe.

Otkriće do kog se dolazi samo jednom u životu

Na lice mesta su izašli zvaničnici Izraelske uprave za antikvitete, među kojima i Dror Citron koji je nakon što se spustio u pećinu shvatio da gleda u otkriće do kog se dolazi samo jednom u životu - pećina je bila ispunjena desetinama dobro očuvanih keramičkih i bronzanih posuda koje su očigledno bile netaknute najmanje tri milenijuma.
U njima su se nalazili prilozi, za koje se verovalo da će pokojniku služiti na onom svetu, dok je grobnica bila isklesana u obliku kvadrata sa potpornim stubom koji se nalazio u centralnom delu.
Arheolog dr Eli Janai i stručnjak za bronzano doba se složio sa svojim kolegom i dodao da nalazi potiču iz kasnog bronzanog doba i to uglavnom iz perioda vladavine faraona Ramzesa II - kog neki poistovećuju sa pričom o egzodusu.

Šta nalazi u izraelskoj pećini „poručuju“

Pošto je pećina bila netaknuta, arheolozi objašnjavaju da može pružiti neke nove detalje o načinima sahranjivanja u kasnom bronzanom dobu.
U njoj je položeno na desetine grnčarskih posuda različitih veličina i oblika, među kojima se nalaze i duboke i plitke zdele - neke ofarbane i u crveno, lonci za kuvanje, bokali i keramičke svetiljke u kojima se nekada nalazilo ulje. Pretpostavka je da su posude napravljene na obalama Libana i Sirije u oblasti Tira i Sidona, kao i da je jedan deo grnčarije potekao sa Kipra.
Nalazi u pećini datiraju iz 13. veka p.n.e., perioda kada je Egiptom vladala 19. dinastija i čuveni Ramzes II, oni takođe ukazuju i na to da su drevni stanovnici duž obale Palmahima bili integrisani u trgovinu koja se slobodno odvijala duž obala Mediterana. Izraelski arheolozi dodaju da, iako je iskopavanje obavljano u strogoj tajnosti, vest o otkriću se raširila - nakon čega je došlo do krađe nalaza iz pećine.
Dok se istraga ne završi, Janai i njegove kolege će odrediti na koji način će se tačno sprovesti ostatak istraživanja i osmisliti plan konzervacije kako bi se sačuvao ovaj jedinstveni lokalitet za koji se pretpostavlja da će u budućnosti otkriti mnoge tajne koje su vekovima ostale skrivene, prenela je „Nacionalna geografija“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala