- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Anđus za Sputnjik otkriva gde je crno-beli pečat – i šta je problem u „Zvezdinom projektu“ /video/

© Sputnik / Sputnjik SrbijaDejan Anđus
Dejan Anđus - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2022
Pratite nas
Dejan Anđus veruje da je pečat JSD Partizan, tema sporenja između uprava FK i KK Partizan, kod Milorada Vučelića i Miloša Vazure, a ističe i da Crvena zvezda mora da odluči šta planira sa svojim projektom – fudbalerom Strahinjom Erakovićem.
Anđus se u emisiji „Miljanov korner“ dotakao aktuelne situacije u Zvezdi i Partizanu, kao i septembra koji nam nije doneo radost u vaterpolu, odbojci i košarci...
Najpre se osvrnuo na poraz Zvezde od Trabzona u Ligi Evrope.
„Mi smo dosta čudan narod. Kod nas je sve katastrofično. Protivnik isto igra, užasno su napredovale nacije koje imaju fudbalsku istoriju. Kada pričamo o Grcima, Turcima, Austrijancima. Trabzon je kao Hajduk Split, luka, ceo grad navija za njega, dominirao tokom 80-ih. Nemaju igrače svetske klase, ali imaju vrhunske igrače, poput Hamšika, Trezegea. Zvezda je već dugo u Evropi i od nje se čeka iskorak. Taj iskorak nikako da dođe. Ove godine kao retko dosada su promašeni stranci i to se vidi na težim utakmicama. Zvezda polako ćerda svoj ugled, protiv klubova koji nisu krem - Makabi, Trabzon, uvek fali taj jedan gol. To je ono što je uspeo Dinamo da zakamuflira pobedom nad Čelsijem. Zvezdi preostaju dve utakmice s Ferencvarošem, roster je dosta promašen, ovi stranci su limitirani za Evropu. Pa i Bukari, Kangva, Mustafa, ne znam šta bih rekao koja su nam očekivanja i tragedije", istakao je Anđus.
© Foto: Skrinšot/Arena SportBukari i Kanga sukob
Bukari i Kanga sukob - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2022
Potom se osvrnuo i na izjavu Milana Borjana koji je pre dva meseca tvrdio da je cilj polufinale Lige Evrope, a sada da je prioritet domaći šampionat.
„Borjan sledi intuitivnu politiku kluba. Znam kako se tim klubom rukovodi, i pozadinu, i Borjan luta. Navijači Zvezde u gro izdanju hoće titulu prvaka, igranje Lige šampiona i pobedu nad Partizanom. Zvezdin je prioritet sada titula. S druge strane oni su razočarani ispadanjem od Makabija i ovu Ligu Evrope ne doživljavaju kao uspeh. Ranije su doživljavali kao uspeh, a ovu doživljavaju kao balast. Vidi se i kod navijača da nema interesovanja za igranje ove sezone u Ligi Evrope. Svima je u glavi ispuštena šansa u Ligi šampiona. Borjan je krenuo propagandno, pa kad je video kvalitet i promašaje i Borjan luta u izjavama i prekvalifikuje ciljeve", rekao je Anđus.
© Foto : FK Crvena zvezdaGeneralni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić
Generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2022
Kako je moguće da Zvezda toliko promaši pojačanja, pitanje je koje muči i sagovornika „Miljanovog kornera“.
„Ne znam, meni je hobi da istražujem ko radi skauting. Znam Mrkelu iz raznih stranaka od SPO, sa Terzom sam drug dugo godina. Ne znam ko im radi skauting, ko im preporučuje igrače zbog čega taj centarfor iz Nanta? Oni uglavnom dođu sa dobrim brojkama, ovaj Dioni je u Zvezdinom dresu delovao gojazno i tromo, a sada daje golove za Anže. Pešić je davao golove u Turskoj, onda dođe u Zvezdu i ne zna da se kreće. Loša mu je tehnika, skok, loše se postavlja."
Za to vreme Dijabate vuče Partizan u prvenstvu i Evropi?
„Partizan igra dobro, ali ima čudnu situaciju. Oni do titule prvaka ne mogu da dođu. A u Evropi ne igraju dva najvažnija takmičenja. Igra Ligu konferencija, a to nije ni Liga šampiona, ni Liga Evrope. Igraju nerešeno utakmice. Partizan ima problem što ne može do titule, ali ne može ni do Kupa, a kamoli do „duple krune“. Kup ih ne zadovoljava, ako ne mogu do titule i ulaska u Ligu šampiona. Njima ostaje motiv domaće prvenstvo da probaju da dobiju Zvezdu na Marakani i izvuku ko zna koji put domaće prvenstvo", smatra Anđus.
© Miroslav TodorovicFuseni Dijabate
Fuseni Dijabate - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2022
Partizan, opet, koristi situaciju da forsira mlade i talentovane igrače.
„Petković na levom krilu, Jović, pa Terzić pa Baždar. Zvezda nikad nije preferirala da izbacuje po nekoliko igrača iz svoje škole za prvi tim. Njoj je uvek bilo važno da ti bude igrač mega klase, nivo evropskog ili svetskog formata - Pižon, Šekularac, Šestić... A Partizan voli da ih izbacuje, neka je i prosečan igrač, ali neka je u timu od 11 naših šest igrača iz omladinske škole. Da bi propagirali svoju školu", tvrdi Anđus.
Poznati novinar je locirao nedostatke u Zvezdinom „projektu Eraković“.
„On igra standardno dve-tri godine. Svojom građom ne može da igra štopera, nema tu fizičku snagu, za današnji fudbal. Igra na smisao, intuiciju, postavljanje, čitanje. Igra i desnog beka. Za to mu nedostaje tehnika i napadačka igra. Kada igra, on ne prodire, samo pokriva desni aut. Ima smisao za igru, ali moraju da vide šta će sa njim. Ako prave beka od njega mora da popravi brzinu i tehniku, a ako će da igra štopera onda da ojača fizički", savetuje ga Anđus.
© Sputnik / Lola ĐorđevićNemanja Jović i Strahinja Eraković
Nemanja Jović i Strahinja Eraković - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2022
Šta će biti u FK Partizan posle sednice JSD Partizan? Ostoja Mijailović je upisan u APR, a poznato je da Skupština JSD može da raspusti Skupštinu FK?
„Njihov problem u Partizanu je višeslojan. Jasno je zašto i kako. I šta te snage koje hoće da preotmu Fudbalski klub očekuju od fudbala. Jasno je da u košarci nema zarade kao u fudbalu. Ako bi te nove snage sa svojim genijalnim idejama i ciljevima i preporodili klub, onda bi opravdano ušli u zarađivanje. Prepoznat je pokušaj da se preko JSD preuzme FK. Ali i da je podneta krivična prijava zbog upisivanja Ostoje Mijailovića u APR od strane Vučelića i Vazure. Ako se bude ušlo u sudski spor između dve strane, to može da traje i tri godine. Zanima me kod koga je pečat, mislim da je trenutno kod Vučelića i Vazure i da portir ima naređenje da ne pušta Ostoju u druge klubove na stadionu, osim u KK. Biće istrage, biće saslušanja, razgovora sa dežurnim tužiocem, usvojiće se krivična prijava protiv Mijailovića i ne vidim mogućnost da Ostoja preuzme FK Partizan u nekom periodu“, kaže Anđus.
© Tanjug / DIMITRIJE GOLL Milorad Vučelić i Miloš Vazura
Milorad Vučelić i Miloš Vazura - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2022
O šansama srpske reprezentacije na Mundijalu u Kataru, Anđus kaže:
„Gde piše da mi moramo da uradimo nešto na Svetskom prvenstvu? Nigde ne piše zakonom. To je alibi da se ništa ne uradi. Nigde ne piše da moramo u polufinale, a ako tako gledamo na stvari to neće ni biti i onda se igra fudbal radi razbibrige i turizma. Učešće naše reprezentacije se do sada uvek svodilo na turizam. Piksi je pokrenuo stvari s mrtve tačke, došao kao trener iz azijskog fudbala, mi igramo brzo, ofanzivno, i došlo je do brzinskih stvari u igri, tehnika, odjednom imamo napadače svetske klase - Mitrovića i Vlahovića - koji su zvezde fudbala. Mnoge velike fudbalske nacije ne mogu do vrha. Ni Poljaci, Rusi (zbog situacije), pa Ukrajinci koji su bili perjanica sovjetskog fudbala, Belgija sa stalno vrhunskim igračima. Ne vredi, ne može se lako do vrha sveta. Portugal, nikakav rezultat na Mundijalu. Jako je teško pričati o Svetskom prvenstvu i šta mi želimo, ali nadam se prolasku grupe."
© Sputnik / Lola Đorđević Selektor Dragan Stojković
 Selektor Dragan Stojković - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2022
Prvi put od 1983. godina ostali smo bez nekog od odličja u sportovima s loptom. Anđus kaže da to nije zabrinjavajući podatak.
„Moralo je i to jednom da se desi. Ali ako uzmemo prošlo leto, ili 2014, 2015, bilo je pregršt uspeha i medalja. Da nabacujemo na nos 2022. tu ima i političke konotacije, ne treba zaboraviti protekle medalje pogotovo u vaterpolu gde smo nadmašili sve rekorde. Rukomet, neko je tu problem. Imamo dobre igrače, ali nemamo rezultate već 30 godina. Imamo dobre odbojkaše, košarkaše i vaterpoliste, ali rukomet zaostaje."
Debakl košarkaša na Evrobasketu takođe nije zabrinuo Anđusa.
„Imamo problem od odlaska Đorđevića. Imamo jednog igrača svetske klase, ostali nisu svetski nivo. Ako pričamo sa stanovišta košarkaške filozofije Pešić je u pravu, jedna utakmica ne može da poremeti sve dobro u radu u protekle dve godine. Nigde ne piše da mi moramo da pobedimo, to nije zakonom propisano u Ujedinjenim nacijama. Ovo je bilo takmičenje, neuralgična utakmica, dešava se. Pešić je naravno uvideo neke svoje greške, ali koji trener će posle 5-0 u grupi da garantuje, bez Bogdanovića i 30 poena sigurnih, pobedu i u osmini finala Evrobasketa", zapitao se Anđus.
© FIBASvetislav Pešić
Svetislav Pešić - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2022
Svetislav Pešić
Emisija „Sputnjik sport – Miljanov korner bavi se pričama o sportu – sa terena, van terena i oko njega.
Dejan Anđus - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2022
Podkast
Dejan Anđus: Očekujem uskoro policiju u Partizanu | Miljanov korner
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala