- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Gutereš za Sputnjik: Šanse za mirovni sporazum Kijeva i Moskve su minimalne

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednici Ukrajine, Francuske i Rusije, Vladimir Zelenski, Emanuel Makron i Vladimir Putin, na sastanku "normandijske četvorke" u Parizu
Predsednici Ukrajine, Francuske i Rusije, Vladimir Zelenski, Emanuel Makron i Vladimir Putin, na sastanku normandijske četvorke u Parizu - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2022
Pratite nas
Daleko smo od direktnih pregovora predsednika Rusije Vladimira Putina i Vladimira Zelenskog, izjavio je u intervjuu Sputnjiku generalni sekretar UN Antonio Gutereš i dodao, da je spreman da pomogne.

„Mislim da bi bilo važno da se pripreme uslovi kako bi se postigao mir u skladu sa Poveljom UN, međunarodnim pravom. Međutim, ako se realno gleda, mislim da smo još uvek daleko od te mogućnosti, verovatno će biti teško da se održati direktni pregovori dvojice predsednika“, rekao je Gutereš odgovarajući na pitanje o perspektivama takvog sastanka.

On je ukazao da je spreman da pomogne kako bi se ti pregovori održali, ali da njihova realizacija zavisi od želje Putina i Zelenskog.
Prema njegovom mišljenju, šanse da se zaključi mirovni sporazum između Kijeva i Moskve trenutno su minimalne.
„Vidim da su obe strane kao i pre privržene svojim ciljevima. Čuli smo, da je predsednik Vladimir Putin izjavio da će se operacija nastaviti dok ne budu ciljevi ostvareni. Čuli smo i predsednika Zelenskog o tome da on namerava da oslobodi sve delove svoje zemlje koje su pod kontrolom Rusije. Očigledno je da smo daleko od trenutka kada će se oba predsednika sastati“, zaključio je on.
Gutereš se dotakao i teme izvoza ruskih đubriva kroz Evropu i naveo da preko Svetskog programa za hranu može biti isporučeno u u siromašne zemlje 300 hiljada tona ruskog đubriva koje se nalazi u evropskim lukama.

„Pre svega moramo da obezbedimo slobodan izvoz ruskih đubriva kroz Evropu. U slučaju da Rusija želi besplatno da isporuči đubrivo zemljama u razvoju, mislim, da Svetski program za hranu može da ispuni tu želju“, rekao je Gutereš.

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio da je informisao generalnog sekretara UN o tome da se u morskim lukama EU nalazi 300 hiljada tona ruskih đubriva. Prema rečima ruskog lidera Rusija je spremna da ih preda zemljama u razvoju.
Izvoz ukrajinskog žita iz crnomorskih luka odvija se u okviru prehrambenog sporazuma koji su 22. jula potpisali predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i UN.
Paket ovih dokumenata predviđa ukidanje ograničenja na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora.
Vladimir Putin i Narendra Modi - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2022
RUSIJA
Putin na sastanku sa Modijem: Rusija želi da završi konflikt u Ukrajini, ali Kijev odbija pregovore
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala