Košarkaška lopta - Sputnik Srbija, 1920
Evrobasket 2022
Evropsko prvenstvo u košarci 2022. godine igra se u četiri države i pet gradova, a reprezentacija Srbije je jedan od vodećih kandidata za visok plasman. Sva dešavanja sa smotre najboljih košarkaških selekcija Starog kontinenta pratite uz Sputnjik sport.

Miljenovićeva asistencija: Zlato skovano majstorskim „kombinacijama“

© SputnikNenad Miljenović
Nenad Miljenović - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2022
Pratite nas
Kolumnista Sputnjika tokom proteklog Evropskog prvenstva bio je Nenad Miljenović. Bivši košarkaš Radničkog, Partizana, PAOK-a, Mege, Sevilje... izneo je mišljenje o utakmicama Evrobasketa, išao je u dubinu i širinu i opisivao dešavanja sa terena iz nekog drugog, stručnijeg ugla. Za kraj, naravno, red je na finale između Španije i Francuske.
Španija je napala Francusku od samog početka kako je bilo i očekivano, kroz pik en rol gde su želeli da napadnu Rudija Gobera. To su u prvih nekoliko napada činili na „praznoj“ strani kako bi smanjili uticaj strane pomoći Francuske.
© Foto : RTS SkrinšotDetalj sa utakmice
Detalj sa utakmice - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2022
Detalj sa utakmice
Francuska je želela takođe da napadne u pik en rolu - Vilija Eranangomesa, međutim Španija je na to odgovorila agresivnim iskakanjem na Furnijeu i Ertelu.
© Foto : RTS SkrinšotDetalj sa utakmice
Detalj sa utakmice - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2022
Detalj sa utakmice
Time su naterali najbolje bekove Francuske da se „rešavaju“ lopte i da u šort rolu (kratko otvaranje ka košu) prednost traži Rudi Gober, kome to baš i nije prirodno.
© Foto : RTS SkrinšotDetalj sa utakmice
Detalj sa utakmice - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2022
Detalj sa utakmice
Početkom druge četvrtine smo videli sudar dve zonske odbrane: španski „boks plus 1“ (četiri defanzivca u zoni i „flaster“ na Tomasu Ertelu) i francusku 2-3 zonu. Španija je odbranom uspela da natera dva puta Francusku da joj istekne vreme napada za šut, dok je Huančo Ernangomes ubacio dve trojke zaredom i tako naterao rivala da izađe iz zone i vrati se u normalnu odbranu.
Španija je u drugoj četvrtini promenila čak tri vrste odbrane: već spomenuti „boks plus 1“, čovek na čoveka kao i zonu 3-2. Skariolo je neprekidno kombinovao odbrane i time nije dozvoljavao protivniku da se adaptira na jedan defanzivan sistem.
Eli Okobo je imao znatno veću minutažu nego u prethodnim utakmica zbog španske odbrane. Kao što sam i rekao, na Ertelu i Furnijeu su bili izuzetno agresivni dok su ostale bekove Francuske branili mnogo konzervativnije i dopuštali im normalnu pik en rol igru. Francuska u rosteru nema preveliki broj spoljnih igrača koji dobro igraju pik, pa je samim tim izbor pao na Okoba, najboljeg od preostalih.
Francuska je na početku drugog poluvremena odgovorila idejom na odbranu Španije. Umesto Gobera, Jabusele je dolazio u blok Furnijeu ili Ertelu i onda je on postajao taj koji je donosio rešenja iz šort rola.
© Foto : RTS SkrinšotDetalj sa utakmice
Detalj sa utakmice - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2022
Detalj sa utakmice
I na drugoj strani terena, Francuska je znatno povećala nivo agresivnosti na spoljnu liniju Španije. Nisu više bekovi Španije tako lako ulazili u kretnje i situacije koje žele.
Francuska je prišla na na 49:46 i Serđo Skariolo je zatražio tajm-aut. Delovalo je da nas čeka potpuni povratak Francuske u utakmicu, međutim, Skariolo je povukao ključni potez kao i u meču sa Nemačkom u polufinalu. Tada je pri rezultatu 77:70 za Nemačku na sedam minuta do kraja, posle Šruderovog 30-og poena, stao u već pomenutu „boks plus 1“ odbranu (flaster na Šruderu, plus četiri igrača u zoni). Nemačka je potpuno izgubila ideju u napadu bez svog plejmejkera koji je bio odsečen, Španija je napravila seriju 20:3, Šruder nije postizao nijedan poen do kraja utakmice i Španija je na taj način dobila utakmicu.
Sada je to bilo na Ertelu. Francuska je ušla u problem sa organizacijom igre i Španija je serijom 9:0 ponovo otišla na dvocifrenu prednost i tako vratila kontrolu nad utakmicom.
© Foto : RTS SkrinšotDetalj sa utakmice
Detalj sa utakmice - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2022
Detalj sa utakmice
Španija je nastavila da kombinuje defanzivne šeme i treba istaći važnost Usmana Garube u takvim vrstama odbrane. Svojim fizičkim predispozicijama i sposobnošću da zaštiti obruč uspevao je da pokrije i zatvori neke propuste koji moraju da postoje u takvim situacijama.
Jednostavno, Francuska nije našla tokom meča konstantan način da kažnjava odbranu Španije. Španija je sve vreme imala ideju da skloni loptu iz ruku najboljih bekova Francuske i da ih rešenjima pobede neki drugi igrači.
Na kraju, uz nekoliko raspoloženih pojedinaca u napadu, plan Španije je potpuno uspeo.
Kada se pogleda statistika meča, Španija je skakački odgovorila Francuskoj (27:28 za Francuze u tom segmentu) što su mnogi videli kao prednost Francuza jer su nadskakali sve ekipe u eliminacionoj fazi. Španci su naterali protivnika na 19 izgubljenih lopti, dok su oni imali samo devet, uz izvanredan šut za tri poena (15/31).
Španija je ponovo i zasluženo šampion Evrope. Posle nešto lakše uvodne grupe, pobedili su tri ekipe iz takozvane „grupe smrti“ (Litvanija, Nemačka i Francuska).
Imali su osovinu u tandemu Braun - Vili Ernangomes i na to je u svakoj utakmici iskakao neko drugi učinkom iz sistema i hijerarhije koji su sjajno postavljeni. Lider ekipe je bio iskusni Rudi Fernandez, pravi motor Alberto Dijas, a sa klupe predvođeni jednim od najboljih trenera svih vremena na velikim takmičenjima – Serđom Skariolom (osma medalja).
Visok intenzitet igre, agresivna odbrana, kombinovane defanzivne šeme i jasna podela uloga u napadu je nešto po čemu je Skariolova Španija već dugo prepoznatljiva i ponovo je donela rezultat.
Meni je bilo veliko zadovoljstvo tokom čitavog prvenstva da pišem svoje utiske sa prvenstva za naše čitaoce. Potrudio sam se da iz detaljnijeg taktičkog ugla približim šta ekipe i igrači na prvenstvu žele da rade i na koji način.
Veliko hvala uredničkom timu Sputnjika na ukazanom poverenju i prilici.
Do nekih novih druženja!
Nenad Miljenović - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2022
Evrobasket 2022
Miljenovićeva asistencija: Obrušavanje pritiska i jedan ključni detalj
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala