Košarkaška lopta - Sputnik Srbija, 1920
Evrobasket 2022
Evropsko prvenstvo u košarci 2022. godine igra se u četiri države i pet gradova, a reprezentacija Srbije je jedan od vodećih kandidata za visok plasman. Sva dešavanja sa smotre najboljih košarkaških selekcija Starog kontinenta pratite uz Sputnjik sport.

Španija kao Srbija – od pre 13 godina: „Papir je jedno, teren nešto drugo“

© Foto : FIBAŠpanija Francuska
Španija Francuska - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2022
Pratite nas
Košarkaška reprezentacije Španije po četvrti put je postala prvak Evrope, a utiske o finalu sa Francuskom za Sputnjik izneo je srpski košarkaš i igrač ruske Lokomotive Ivan Paunić koji je jedan deo svoje karijere proveo u španskoj Fuenlabradi.
Kada je počelo Evropsko prvenstvo u košarci, Srbija Grčka i Slovenija bili su favoriti zbog velikih NBA zvezda u timu, dok je Francuska bila odmah do njih.
Španiju su nakon završetka karijere braće Gasol, Huana Karlosa Navara i povrede Serhia Ljulja gotovo svi stručnjaci otpisali u borbi za medalju, ali su zaboravili a psihološki aspekt i mentalitet Španije koji je prenet i na podmlađenu ekipu.
Ivan Paunić, bivši srpski reprezentativac, komentarisao je finale Evrobasketa i složio se da je pobeda Španije iznenađenje.
„Španija na početku Evrobasketa nije dobijala velike šanse da će uzeti medalju. Najveću šansu imale su Srbija, Slovenija i Grčka zbog Janisa, Jokića i Dončića. Pokazalo se da ne mora da znači, papir je jedno, teren je drugo. Španci su sa jednom možda najslabijom reprezentacijom u 20 godina, s obzirom na igrače kakvi su igrali, pokazali veliku želju, karakter, požrtvovanost, a Skariola je pokazao da je mađioničar, uspeo je da dovede reprezentaciju do finala i u finalu napravi spektakl. Treba dobiti Francusku koja ima brutalnu ekipu i vrhunske igrače, ali jednodstavno momci su pokazali da imaju veliku želju. Ogromno iznenađenje, Španija je uvek bila reprezentacija koja se ubraja u prve tri za medalju, ali ovo je neki drugi sastav mladih igrača žednih uspeha“, istakao je Paunić.
Paunić je bio deo mlade ekipe koja je na Evrobasketu 2009. godine u Poljskoj osvojila srebro,kada su izgubili upravo od Španije. Tadašnji podmlađeni tim Srbije Paunić upoređuje sa novim/starim šampionom Evrope.

„Drago mi je zbog njih, gledajući ih sinoć podsetili su me na našu reprezentaciju 2009. godine kada sam i ja igrao i kada je bilo šest sedam mladih igrača. Tada smo bili najmlađa reprezentacija na prvenstvu i sigurno smo imali najmanje šanse da možemo da dođemo do polufinala i finala, ali smo uzeli medalju. Podsetili su me na tu godinu i stvarno svaka čast momcima, pred njima su velike karijere“, smatra Paunić.

Srpski košarkaš veruje da je Turska imala pobedu u svojim rukama protiv Francuske u osmini finala koju je ispustila greškom Furkana Korkmaza u poslednjim sekundama meča. Iako su na papiru favoriti bilo je jasno posle tesnih utakmica sa Turskom i Italijom da će se teško izboriti sa ritmom Španije.
Turci su nesrećno ispali, na papiru Francuzi imaju nekoliko NBA i evroligaških igrača, sastav je vrhunski. Međutim, igrao sam u Španiji, oni su jako nezgodni. Ekipi koja uđe u njihov ritam je jako teško, igra iz tranzicije, šutira se dosta trojki, najbolji su u tome. Svi su neverovatno pogađali, Francuska je ušla u taj njihov ritam brze košarke, tranzicije sa dva tri pasa i brzim otvorenim šutevima što su Španci koristili. Zasluženo je Španija pobedila i osvojila zlato“, jasan je Paunić.
Brza igra jedna je od najkvalitetnijih odlika španskog tima.

„Kada se nabrajaju španski igrači samo se naježiš. Njihov mentalitet i stil košarke nije svakidašnji. Igraju koledž košarku gde se dosta trči, sa dosta kontri, svaki igrač koji je slobodan uzima šut. Nekima to izgleda čudno, ali to je njihova igra. Bili su jako dobri u odbrani, preuzimali su dosta teških situacija, iz dobre odbrane i brze tranzicije su nalazili šuteve i pogađali sve što šutnu“, istakao je Paunić.

Kada je reč o nastupu srpske reprezentacije Paunić nema šta da zameri košarkašima za koje veruje da su bili požrtvovani i da će nakon poraza u osmini finala izvući pozitivne stvari.
„Uvek smo mi svi najpametniji kao nacija kad se nešto završi, svi znamo šta je trebalo da se uradi. Meni se ekipa jako svidela jer su bili požrtvovani, stvarno su se borili, video sam da podržavaju jedan drugog, videla se zdrava hemija, nije bilo iskakanja iz koloseka. Najteže utakmice su osmina finala i četvrtfinala gde nemaš popravni meč. Desi ti se loš dan, nemaš koncentracije, energije, drugoj se reprezentaciji posreći, i onda bude da je to veliki skandal. Treba izvući pozitivne stvari, videti gde su bile greške na terenu i van terena i na sledećim prvenstvima napraviti da se to ne dešava“, istakao je Paunić.
Košarkaš Lokomotive istakao je da je na reprezentaciji bio veliki pritisak i da u tim situacijama ekipa lako stane u ključnom trenutku.
Od samog početka prvenstva je na reprezentaciji bio veliki pritisak. Najjači smo, osvajamo, niko nam ne može ništa. Kad se napravi takva priča uvek se završi kako ne treba. Žao mi je što se to desilo, momci su delovali lepo na terenu. U osmini finala delovali su loše, bez koncentracije, ali desi se tja jedan dan koji sruši sve karte i ostavi te bez medalje. Jako mi je teško, ali siguran sam da ćemo izvući pouku jer smo mi ipak zemlja košarke i zaslužujemo da budemo u prva tri tima“, zaključio je Ivan Paunić za Sputnjik.
Serđo Skariolo - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2022
Evrobasket 2022
Italijan pretekao srpsku legendu i dostigao slavnog Sovjeta
Johanes Vojtman - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2022
Evrobasket 2022
Nemački „tajni agent“ je prošao školu u Moskvi
Rudi Fernandes - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2022
Evrobasket 2022
Španac obukao dres legende pa briznuo u plač – najemotivniji detalj finala /foto i video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala