- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

SAD najavljuju nove sankcije Kini: Hoće li stradati slonovi ili trava | Energija Sputnjika

CC0 / / Odnosi Kine i SAD, ekonomija
Odnosi Kine i SAD, ekonomija - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države razmatraju da uvedu nove ekonomske sankcije Kini, pod izgovorom da tako žele da pomognu Tajvanu. U ovu akciju možda će se uključiti i Evropska unija.
Dosadašnje sankcije protiv Kine uglavnom se odnose na trgovinu i ulaganja u kompanije koje se bave računarskim čipovima i telekomunikacijskom opremom. Vašington, navodno, želi da uvede mnogo sveobuhvatnije sankcije, što bi moglo izazvati velike globalne ekonomske potrese, jer je Kina druga po redu svetska ekonomija.
Iako detalji sankcija još nisu poznati, ekonomski analitičari u SAD već komentarišu da bi uvođenje sankcija Kini bila mnogo ozbiljnija igra od onih koje su trenutno uvedene Rusiji, budući da Amerika baš i nije revnosna u njihovom sprovođenju – kupuje i dalje ruske energente, veštačko đubrivo… Američka ekonomija veoma zavisi od kineskih investicija i uvoza, i SAD su toga veoma svesne.
Postoji strah i od mogućnosti da Kina preuzme od SAD tron najjače svetske ekonomije, a on je dodatno pojačan zbog sve čvršćeg saveza Kine sa Rusijom, pogotovo od početka ruskih operacija u Ukrajini. Kako su se sankcije Zapada Rusiji pokazale kao neproduktivne, pa se čak kao bumerang vraćaju pogotovo članicama EU, pitanje je hoće li evropske države podržati SAD.
Naravno, nije naivan ni potencijalni efekat ovog novog ekonomskog ataka na Kinu. Svetski analitičari kažu da se Peking priprema za 20. partijski kongres, a ekonomija je važna za Komunističku partiju Kine.
O tome kako će se ovaj ekonomski rat na relaciji zapad–istok ubuduće razvijati, ali i kako će uticati na ostatak sveta jer „kada se slonovi tuku, strada trava“, u emisiji „Energiji Sputnjika“ razgovaraju Jelica Putniković i Dragana Mitrović, redovni profesor Fakulteta političkih nauka, osnivač i rukovodilac Centra za studije Azije i Dalekog istoka na FPN-u i Instituta za azijske studije.
Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog ponedeljka u 21.00.
SAD najavljuju nove sankcije Kini: Hoće li stradati slonovi ili trava | Energija Sputnjika
 - Sputnik Srbija
▶️ Autorske emisije, ekskluzivne intervjue, analize gorućih pitanja i reportaže u produkciji Sputnjika pratite u rubrici „Podkast“
28 April, 19:00
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala