- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dogovor za Crnu Goru kojim jedino gubi – Milo

© Sputnik / Boban Novović Sastanak lidera parlamentarne crnogorske većine
 Sastanak lidera parlamentarne crnogorske većine - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2022
Pratite nas
Parlamentarna većina u Crnoj Gori postigla je sporazum da formira novu Vladu, svjesna da bi u suprotnom, da su propali pregovori o formiranju vlade, sebi dali autogol, kaže analitičar Predrag Drecun. Analitičar Vojin Grubač se nada da je s ovim završena jedna velika drama, jer dogovor oko Vlade stavlja Mila Đukanovića u vrlo tešku poziciju.
Drecun je za Sputnjik rekao da je crnogorska parlamentarna većina uspjela da savlada nesuglasice, različita viđenja i sujete lidera
„Dogovor je ono što su priželjkivali birači sve tri pobjedničke koalicije sa parlamentarnih izbora 30. avgusta 2020 godine, da je neko izigrao dogovor, birači bi ga kaznili na sledećim izborima, bez obzira na ideološke razlike. Mislim da ta nova vlada, ako se formira, treba da vlada do kraja mandata, ukoliko bi se pribjeglo nekom profilu tehničke vlade, to ne bi bilo to”, kaže Drecun.
Što se tiče predloga da Miodrag Lekić bude mandatar, Drecun kaže da je lider DEMOS-a, najmanji zajednički sadržalac sve tri pobjedničke liste sa poslednjih parlamentarnih izbora.
„Lekić je čovjek koji je izazvao najmanje trvenja, prihvatljiv je svima, i u ovom trenutku on je optimalno rješenje za mandatara. Lekić je iskusan političar i čovjek, smiren, a njegovo građansko opredjeljenje je dobar kompromis između crnogorske i srpske opcije koje će biti zastupljene u vladi, ni manjine nemaju njemu ništa da zamjere. On će, vjerujem, tu srpsko crnogorsku podjelu staviti u drugi plan, a da će tražiti da se Crna Gora fokusira da postigne neke spoljno političke ciljeve, prije svega ulaz u EU. Ja sam svjestan da je ta nova vlada dobila podršku, makar iza kulisa, i onih moćnika koji na Crnu Goru gledaju kao na stratešku destinaciju”, kaže Drecun za Sputnjik.
Analitičar Vojin Grubač komentarišući predlog da Miodrag Lekić bude mandatar za sastav 44. crnogorske vlade, rekao je da se nada da je s ovim završena jedna velika drama, jer dogovor oko Vlade stavlja Mila Đukanovića u vrlo tešku poziciju.
„Da ne govorimo da je ovaj udarac njegovom sistemu političkog satanizma došao u momentu pred ključne izbore u Podgorici gdje će se rejting njegove koalicije sigurno ozbiljno poremetiti”, zaključuje Grubač.
Miodrag Lekić - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2022
REGION
Dogovorena Vlada Crne Gore: Lekić mandatar, obaviješten Đukanović
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala