- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Dela Save Šumanovića u tri muzeja

© Foto : Sputnjiku ustupio Budislav BulatovićSava Šumanović prestaje da potpisuje svoje slike kada Šid ulazi u NDH i kada je zabranjena ćirilica. Slika: Kupači u čamcu na vodi 1941.
Sava Šumanović prestaje da potpisuje svoje slike kada Šid ulazi u NDH i kada je zabranjena ćirilica. Slika: Kupači u čamcu na vodi 1941. - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2022
Pratite nas
Izložba „Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata“ biće otvorena u subotu, 24. septembra, čime otpočinje i četvrta nedelja Kaleidoskopa kulture, posvećena vizuelnoj umetnosti.
Kaleidoskop kulture je najbolji evropski trend brend u oblasti kulture 2021. godine i legatski projekat Evropske prestonice kulture, koji je u titularnoj godini u svom petom i do sada najznačajnijem izdanju.
Treću godinu za redom u okviru Kaleidoskopa kulture, nedelja vizuelne umetnosti otvara se na Trgu galerija, mestu koje tradicionalno pripada vizuelnoj umetnosti i koje će u budućnosti biti pretvoreno u prostor za negovanje postojećih i stvaranje novih trajnih vrednosti.
Izložba „Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata“, jedinstvena je izložba u Srbiji, koja će okupiti najveći broj njegovih dela na jednom mestu i tri muzeja koja će biti mesta postavke – Spomen-zbirku Pavla Beljanskog, Galeriju Matice srpske i Galeriju slika „Sava Šumanović“ iz Šida.
Projekat, čiji je nosilac Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, na kompleksan način promoviše stvaralaštvo jednog od glavnih predstavnika srpskog modernizma u evropskom kontekstu, umrežavanjem sa muzejima i udruženjima u kulturi, obrazovnim institucijama, institutima kulture, samostalnim stvaraocima u zemlji i inostranstvu.
Poluležeći ženski akt na divanu - Sputnik Srbija, 1920, 19.12.2020
Slikanje po sećanju: Kako je Šumanović u tišini Šida ovekovečio dame s Monparnasa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala