- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bugarski novinar: Borci protiv ruskih dezinformacija su najveći dezinformatori

CC BY-SA 2.0 / Christoph Scholz / Fake_News-unter-der-LupeTabloidnom matricom uništava se kultura.
Tabloidnom matricom uništava se kultura. - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2022
Pratite nas
U Bugarskoj u sferi medija odavno postoji cenzura i s njom se suočava svaki nezavisni novinar, izjavio je voditelj „Bugarske slobodne televizije“, poslanički kandidat Bugarske socijalističke partije Aleksandar Simov.
On je istakao da su njegovi oponenti pokušali da izvrše pritisak na njega, optužujući ga da negira „ratni zločin“ Rusije u ukrajinskom gradu Buča.
„Navešću lični primer, čak iako sam predstavnik naroda. Na televizijskom kanalu 'Bugarska slobodna televizija', u jednom od komentara na početku programa izjavio sam da sumnjam da je masakr u Buči bio realan. Zatim sam saznao da je jedan liberalni sajt pokušao da me prijavi tužilaštvu zbog negiranja ratnog zločina. Hvala bogu, jedan advokat ih je urazumio i rekao da su za potvrdu da se dogodio ratni zločin potrebni dokazi, a da ovde nema ničeg sličnog“, rekao je Simov za „Bugarsku slobodnu televiziju“.
Voditelj je, takođe, podsetio da je bivša predstavnica bugarske vlade Lena Borislavova tokom jula govorila o bugarskim političarima i novinarima kojima Kremlj „svakog meseca isplaćuje po 2.000 evra za podršku Rusiji“.
„Kada predstavnik vlade govori takve stvari, ako pritom nikoga ne imenuje, smatramo da je to pokušaj cenzure i ništa drugo. Neka navedu imena, neka nabave spisak honorara, neka dokažu da je taj novac zaista neko uzimao“, rekao je Simov.
On je komentarisao i namere nadzornog organa, Saveta za elektronske medije, da se bori protiv dezinformacija i lažnih vesti.
U julu je taj savet organizovao specijalnu diskusiju na temu „Pluralizam i dezinformacije u vreme rata“.
Božidar Božanov, koji je tada bio na poziciji ministra za elektronsku upravu, pozvao je vlasnike društvenih mreža da budu odgovorniji u vezi s „agresijom Rusije na Ukrajinu“ radi borbe protiv propagande i lažnih vesti.
Prema rečima Simova, oni koji pokušavaju da promovišu sopstvenu propagandu kriju se iza borbe protiv dezinformacija.
„Svaki borac protiv 'dezinformacija' je, zapravo, dezinformator broj jedan. Mnogo puta sam video takozvani fektčeking – to je zapravo liberalna propaganda i ona laže, svi borci protiv 'dezinformacionih ruskih kampanja' su hrabro spremni da učestvuju u drugim dezinformacionim kampanjama. U Bugarskoj je sada očigledna zamena pojmova: pravi, kritički novinari pomereni su u stranu i proglašeni pristalicama Putina. A najveće papagaje proglašavaju vrhom novinarske misli. Oni jedni drugima uručuju nagrade, učestvuju u raznim nevladinim organizacijama, fondovima, dobijaju grantove“, rekao je Simov.
On je domaće medije pozvao da prestanu da nameću publici tuđi dnevni red, „primoravajući ih da od jutra do večeri slušaju vesti o britanskoj monarhiji“.
„Neka hvala – ne želim da me neko danonoćno zabavlja problemima britanske monarhije. Već mi je previše toga, pretvorili su me u medijskog migranta. Jednostavno više ne mogu da izdržim još jednu reportažu o britanskoj kraljici. Ne mogu. Shvatite, to nije moj život, nije moja zemlja“, negodovao je voditelj.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala