Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Bocan-Harčenko: Podržaćemo ono što odgovara Srbiji

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Bocan-Harčenko
Aleksandar Bocan-Harčenko - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2022
Pratite nas
Rusija poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, izjavio je ambasador te zemlje u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko.
"Smatramo da je Autonomna Pokrajina Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije. Dosledno se zalažemo za rešavanje kosovskog pitanja međunarodno-pravnim putem, u dijalogu između Beograda i Prištine na osnovu temeljne rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244, bez nametanja rokova i modela spolja", rekao je Bocan Harčenko za "Večernje novosti".
On je tako odgovorio na pitanje kakva će biti pozicija Moskve ukoliko se na dnevnom redu nađe pitanje prijema Kosova u Ujedinjene nacije.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je na sednici Skupštine Srbije o KiM da će uputiti pisma liderima Rusije i Kine, Vladimiru Putinu i Si Đinpingu, u kojima će ih zamoliti da kao stalne članice Saveta bezbednosti UN stave veto na prijem Kosova u tu organizaciju.
"Kao stalna članica SB UN, Rusija će podržati svako uravnoteženo, pravedno i održivo rešenje koje će odgovarati zakonitim interesima Srbije i srpskog naroda", rekao je ruski ambasador.
Za prijem nove članice u UN najpre je potrebno da se oko toga složi pet stalnih članica SB - Rusija, Kina, SAD, Velika Britanija i Francuska, odnosno da nijedna od njih ne uloži veto.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala