- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Amerika priznala da je vršila eksperimente na siromašnim građanima Ukrajine

© Sputnik / Kirill Braga / Uđi u bazu fotografijaZnak za biološku opasnost
Znak za biološku opasnost - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2022
Pratite nas
Američka delegacija u Ženevi priznala je da su u Ukrajini vršena biološka istraživanja na građanima sa niskim primanjima i pacijentima u psihijatrijskim bolnicama, izjavio je načelnik snaga za radijacijsku, hemijsku i biološku zaštitu Oružanih snaga Rusije general-potpukovnik Igor Kirilov.
„Objašnjenja Sjedinjenih Američkih Država i Ukrajine u vezi sa uklanjanjem sojeva i biomaterijala ukrajinskih građana i poštovanjem etičkih standarda prilikom sprovođenja istraživanja o vojnim licima, građanima sa niskim primanjima, kao i o jednoj od najugroženijih kategorija stanovništva – pacijenata psihijatrijskih bolnica, izgledali su krajnje neubedljivo“, rekao je Kirilov na brifingu posle konsultativnog sastanka država-potpisnica Konvencije o zabrani biološkog i toksičnog oružja u Ženevi.
Prilikom razmatranja ovog pitanja, „američka delegacija je priznala takve činjenice“, napominjući da je predaja uzoraka patogenih biomaterijala u Sjedinjene Američke Države „bila retka“, dodaje Ministarstvo odbrane.
Kirilov je naveo da je da je Ministarstvo odbrane Rusije predstavilo u Ženevi materijalne dokaze o vojno-biološkim aktivnostima SAD u Ukrajini i da nijedna delegacija nije posumnjala u njihovu autentičnost.
„Učesnicima sastanka predate su kopije dokumenata koje je prethodno objavilo Ministarstvo odbrane Rusije, kao i materijalni dokazi koji potvrđuju sprovođenje vojno-bioloških programa na teritoriji Ukrajine“, rekao je Kirilov.
On je naglasio i da „nijedna od delegacija nije posumnjala u autentičnost podnetih dokumenata“, uključujući i u pogledu sakupljanja patogenih materijala u ukrajinskim laboratorijama, uključujući i u Institutu za borbu protiv kuge „Mečnikov“.
Kako je rekao, predstavnici Ukrajine ignorisali su pitanja o neosnovanim količinama skladištenja opasnih bioloških agenasa u Institutu za borbu protiv kuge „Mečnikov“.
Kirilov je objasnio da su se u Institutu „Mečnikov“ opasni biomaterijali skladištili u stepeništima, a takođe nije postojao ispravan sistem za kontrolu pristupa patogenim mikroorganizmima.

Jačanje vojno-biološkog potencijala SAD

Kirilov je takođe saopštio da Sjedinjene Američke Države grade vojno-biološki potencijal izgradnjom laboratorija u stranim državama i prikupljanjem sojeva posebno opasnih mikroorganizama pod maskom člana X Konvencije o zabrani biološkog i toksičnog oružja koji se odnosi na međunarodnu saradnju i razmenu informacija u miroljubive svrhe.
Istraživači u američkoj vojnoj laboratoriji Fort Detrik - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2022
RUSIJA
Rusija: Amerika u Ukrajini testirala opasne vakcine i mogla da izazove epidemiju kuge
On je naglasio da je Rusija više puta govorila o istinskoj prirodi vojno-bioloških programa Pentagona.
Dok se za ciljeve američkih vojno-bioloških aktivnosti van SAD deklarisalo praćenje zaraznih bolesti i pružanje pomoći zemljama u razvoju, u stvarnosti se dešavalo jačanje vojno-biološkog potencijala SAD zaobilaženjem obaveza prema Konvenciji.
„To se vidi u izgradnji vojnih laboratorija duž granica geopolitičkih protivnika; prikupljanju sojeva posebno opasnih mikroorganizama specifičnih za određene teritorije; ispitivanju toksičnih lekova na ljudima“, objasnio je Kirilov.
Prema njegovim rečima, na primeru Ukrajine vidi se da deklarisana priroda američkih aktivnosti samo površno odgovara članu X Koncencije vezano za međunarodnu saradnju i razmenu informacija u miroljubive svrhe.
„Kao rezultat realizacije projekata DTRA nije postignuto poboljšanje situacije sa incidencijom, a situacija u zemljama koje se graniče sa Ukrajinom se u mnogome pogoršavala. Ostali znaci ‘mirne saradnje’ su takođe izostali“, naglasio je Kirilov.

Vašington nije predstavio dokaze o prednostima saradnje sa Kijevom

Kirilov je primetio da su Sjedinjene Američke Države u Ženevi predstavile samo nekoliko fotografija renoviranih laboratorija.
Prema njegovim rečima, ni Ukrajina ni SAD nisu pružile druge ubedljive dokaze o prednostima saradnje Kijeva i Vašingtona u poboljšanju sanitarno-epidemiološke situacije koja se stalno pogoršava u Ukrajini poslednjih 15 godina.

„Praktični rezultati aktivnosti Uprave za smanjenje pretnji DTRA Ministarstva odbrane SAD u Ukrajini predstavljeni tokom sastanka, sveli su se na pokazivanje nekoliko fotografija renoviranih laboratorijskih objekata. Najverovatnije, osim ovih pseudodostignuća, drugi rezultati nisu postignuti“, ocenio je Kirilov.

Kijev pokušao 2013. da prekine američki vojno-biološki program

Međuresorna komisija predstavnika Službe bezbednosti Ukrajine (SBU), Ministarstva agrarne politike i Državne veterinarske službe Ukrajine je 2013. pokušala da ograniči projekte Uprave za smanjenje pretnji američkog Ministarstva odbrane u Ukrajini DTRA, ali Kijev nije uspeo da izdržao pritisak Vašingtona i popustio je, naveo je Kirilov.
Biohazard - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2022
RUSIJA
Ruska vojska: Amerika umešana u pandemiju virusa korona
Prema njegovim rečima, potvrda američkog pritiska je zahtev ambasadora SAD u Ukrajini Džona Tefta od 8. februara 2013. godine, u kojem od ministra poljoprivredne politike zahteva da utiče na svoje podređene po pitanju produženja projekta DTRA za još četiri godine.
„Iako je Ministarstvo agrarne politike i hrane u svom odgovoru od 13. marta 2013. godine pokušalo da odbije učešće u Programu za smanjenje biološke pretnje, realizacija ovog projekta je nastavljena“, objasnio je Kirilov.
Prema njegovim rečima Vašington i Kijev nisu odgovorili na pitanje o uzrocima hitnog uništavanja dokumenata o vojno-biološkim aktivnostima u Ukrajini.
„Postavljena pitanja o uzrocima za hitno uništavanje dokumentarnih dokaza o vojno-biološkoj aktivnosti takođe su ostala bez ikakvih komentara. Istovremeno, ukrajinska delegacija je izjavila, citat: ‘... Ovo nije sud i mi nismo pod unakrsnim ispitivanjem...’ kraj citata“, rekao je Kirilov.

Rusija predložila tri inicijative za jačanje Konvencije o zabrani biološkog i toksičnog oružja

Ministarstvo odbrane takođe je predložilo tri inicijative za jačanje Konvencije o zabrani biološkog i toksičnog oružja: mehanizam provere, naučni komitet i izveštavanje o biološkoj delatnosti u inostranstvu, rekao je Kirilov.
„Kao prvo, to je obnavljanje pregovora o pravno obavezujućem protokolu za Konvenciju, koji uključuje spiskove mikroogranizama, toksina i opreme (analogno kontrolnim spiskovima Konvencije o zabrani hemijskog naoružanja), koji ima sveobuhvatni karakter i ima efikasne mehanizme provere. Podsetiću da je nacrt protokola pripremila međunarodna ekspertska grupa VEREKS još 2001. godine“, objasnio je on.
Ministarstvo, takođe, smatra da je neophodno osnivanje naučno-konsultativnog komiteta s geografski širokim krugom predstavnika i jednakim pravima za sve učesnike, uz poštovanje takozvanog „principa desetorice“, u skladu s kojim odluke treba da se usvajaju uz uzimanje u obzir alternativnih tački gledišta, čak i ako ih iznosi samo jedna država.
„Kao treće, širenje mera jačanja poverenja uz obavezno objavljivanje delatnosti u biološkoj sferi izvan granica nacionalnih teritorija“, dodao je Kirilov.
On je naglasio da će Ministarstvo odbrane Rusije nastaviti da razjašnjava situaciju, jer su „pitanja o vojno-biološkim programima SAD i Ukrajine i dalje aktuelna“.
Na inicijativu Rusije od 5. do 9. septembra u Ženevi je održan sastanak država-potpisnica Konvencije o zabrani biološkog i toksičnog oružja u vezi sa kršenjem članova 1 i 4 Konvencije od strane Sjedinjenih Američkih Država i Ukrajine, kao rezultat rada Uprave za smanjenje pretnji Pentagona DTRA u Ukrajini. Ministarstvo odbrane analiziralo je materijale govora predstavnika SAD i Ukrajine, radne dokumente država-učesnica, zajedničke izjave i završni dokument sastanka. Rusija je postavila više od 20 pitanja u vezi sa nezakonitim aktivnostima Kijeva i Vašingtona prema Konvenciji o biološkom i toksičnom oružju.
Laboratorija - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2022
RUSIJA
Ministarstvo odbrane Rusije iznelo nove šokantne dokaze o vojno-biološkoj delatnosti SAD
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala