- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

„Vol strit džurnal“: Evropski farmeri ustali protiv ukrajinskog žita

© Sputnik / Alekseй Malьgavko / Uđi u bazu fotografijaPšenica
Pšenica - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2022
Pratite nas
Farmeri u pojedinim evropskim zemljama pobunili su se zbog priliva ukrajinskog žita i drugih poljoprivrednih proizvoda, koji im obaraju cenu.
Evropska unija, u znak podrške Ukrajini, ukinula je tarife i kvote za izvoz poljoprivrednih proizvoda. Međutim, farmeri u Poljskoj, Rumuniji, Bugarskoj i Francuskoj protestuju jer jeftino ukrajinsko žito i pileće meso obaraju cenu njihovih proizvoda, piše „Vol strit džurnal“.
Zbog toga dolazi i do tenzija na poljsko-ukrajinskoj granici, budući da Ukrajinci tvrde kako poljska strana usporava protok proizvoda, navodi taj list. Prema tvrdnjama Kijeva, na pojedinim graničnim prelazima, žito čeka i po 10 dana dok ne uđe u Poljsku, dok se Varšava pravda da radi najbrže što može.

Ukrajinsko žito drastično jeftinije od evropskog

Većina ukrajinskog žita, pre početka krize u toj zemlji, završavala je u zemljama u razvoju i ono je jeftinije nego žito proizvedeno u EU. Međutim, ukrajinsko žito sada ostaje u zemljama EU, navodi „Vol strit džurnal“.
Ukrajinska pšenica i kukuruz prodavali su se za 272 i 251 dolar po metričkoj toni ovog meseca, prema podacima kompanije „Argus“. Sa druge strane, pšenica u EU zemljama košta 324 dolara, dok je kukuruz 307 dolara.
Kijev se nada da će odluka o ukidanju tarifa postati stalna, navodi američki list. Međutim, nezadovoljstvo farmera u evropskim zemljama je veliko.
„Ja sam za podršku Ukrajini, ali verujem da je EU otvorila Pandorinu kutiju“, kazao je Jan Bjenjaš, čelnik jednog od poljskih udruženja poljoprivrednika. On se u junu sreo sa zvaničnicima EU zaduženim za poljoprivredu i predložio plan prema kom bi Brisel bio vlasnik i distributer ukrajinskog žita, kako bi zaustavio njegovu prodaju u Evropi. Međutim, ta ideja nije dočekana sa entuzijazmom, objašnjava on.
Bulgarski farmeri održali su protest u nekoliko gradova protiv uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda. Ilija Prodanov, zamenik predsednika Bugarske nacionalne asocijacije proizvođača žitarica, rekao je da je njegova zemlja „preplavljena ukrajinskim žitom i suncokretovim semenom“.

Ukrajinci ne moraju da poštuju regulative EU

Prodanov objašnjava da ukrajinski poljoprivrednici svoje proizvode prodaju po nižim cenama zbog krize u toj zemlji, ali i zbog toga što ne moraju da poštuju sve regulative kao proizvođači u EU.
„Bugarski i evropski proizvođači ne bi trebalo da pate zbog Ukrajine“, rekao je Prodanov.
Francuska industrijska grupa „Anvol“, koja okuplja sve proizvođače piletine u toj zemlji, založila se da EU u junu sledeće godine ne obnovi odluku o ukidanju tarifa i kvota za ukrajinske poljoprivredne proizvode. EU je tarife i kvote ukinula u junu ove godine i ta odluka važi godinu dana.
„Anvol“ navodi da je uvoz pilećeg mesa iz Ukrajine u Francusku više nego udvostručen u prvih šest meseci 2022, u poređenju sa istim periodom prošle godine. Na taj način su ugroženi francuski proizvođači, koji imaju daleko više troškove poslovanja, navodi „Anvol“.
Bune se i rumunski farmeri, i to ne samo zbog obaranja cene, već i zbog toga što je ukrajinsko žito istisnulo njihove proizvode iz luke u Konstanci.
„Iza zatvorenih vrata, svi dolazimo do zvaničnika i govorimo im da moraju naći rešenje“, kaže Kristijan Gavrila iz rumunske organizacije za trgovinu poljoprivrednim proizvodima „Pro agro“.

Ukrajina optužuje Poljsku za opstrukciju, hiljade kamiona na granici

Sa druge strane, Ukrajinci se žale na Poljsku, tvrdeći da fitosanitarnim i veterinarskim kontrolama usporavaju izvoz. Tako je ukrajinsko ministarstvo infrastrukture saopštilo kako je uobičajeni protok na prelazu Dorohusk 80 kamiona dnevno, a u poslednje vreme je spušten na 12 do 25, piše „Vol strit džurnal“. Zbog toga su, prema navodima tog lista, vozači kamiona nedavno blokirali taj granični prelaz. Na njemu sa poljske strane čeka 1.000, dok je sa ukrajinske 2.800 kamiona, piše taj medij.
Kijev je Varšavi ponudio da se potrebni pregledi obavljaju na teritoriji Ukrajine.
Međutim, Marta Kiričuk, šef granične sanitarne i epidemiološke službe na ovom prelazu, kaže da rade najbrže što mogu i da uvođenje još kontrolora neće promeniti situaciju. Ona je objasnila da se sada radi više kontrola nego ranije i da nema namernih pokušaja da se uspori saobraćaj.
Poljska ekonomska komora za trgovinu, proizvodnju i preradu žita i hrane saopštila je da Varšava nije učinila dovoljno da unapredi infrastrukturu kako bi obezbedila brži protok žita.
Iz poljskog ministarstva poljoprivrede odgovoreno je da obećana podrška EU nije stigla i da je ta država tražila pomoć drugih zemalja kako bi se prevoz žita preko granice ubrzao. Iz Brisela nisu komentarisali ove navode.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Putin: Najveći deo žita iz Ukrajine stigao u EU, do najsiromašnijih samo tri odsto
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala