- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Uporni neprijatelj ušao u američku vojnu bazu i ne predaje se: Vojska SAD u borbi protiv buđi /video/

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaAmerički vojnici na paradi povodom inauguracije predsednika SAD Donalda Trampa u Vašingtonu
Američki vojnici na paradi povodom inauguracije predsednika SAD Donalda Trampa u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2022
Pratite nas
Američka vojska naišla je na neprijatelja koji im je ušao u jednu od najvećih baza u SAD i kog ne mogu da pobede. Taj neprijatelj je buđ koja se širi po zidovima, tavanicama, krevetima, ormarima, ličnim stvarima vojnika...
Loša klimatizacija, vlažna klima Džordžije, slaba ventilacija i neadekvatno održavanje zgrada doveli su do toga da se vojna baza Fort Stjuart suočava sa pravom agonijom zbog buđi. Vojnici je neprestano uklanjaju, a ona se ponovo pojavljuje po zidovima, plafonu, krevetima, vojnoj opremi, piše portal „Militari“, jedno od najpoznatijih specijalizovanih vojnih glasila u SAD.
Novinar ovog portala razgovarao je sa više od 20 vojnika i oficira koji su mu svedočili o lošem stanju u Fort Stjuartu, a mnogi od njih su naveli da zbog toga napuštaju vojsku.
„Da je stanje ovakvo u nekom stanu ili restoranu, oni bi bili proglašeni neuslovnim za korišćenje“, kazao je jedan od sagovornika tog portala.
@usawtfm They said they were fixing this. 🤔 #usawtfm #armywtfmoments #miltok #fyp ♬ The Home Depot Beat - The Home Depot
Kako su objasnili, borba protiv buđi se svodi na to da oficiri pritiskaju podoficire da što više teraju vojnike da je čiste. Vojnici su primorani da sami kupuju sredstva za čišćenje, dok se servisi angažovani za održavanje prostorija gotovo ni ne pojavljuju.
„Sobe izgledaju kao da su prefarbane u crno, a zidovi i vrata su gotovo potpuno prekriva buđ. Kada sam prvi put došao ovde, primetio sam buđ. Čistio sam sobu, ali je postajalo sve gore i gore“, ispričao je jedan od oficira.
Zvaničnici Fort Stjuarta nemaju nameru da izmeste vojnike iz buđavih prostorija i oni će morati da čekaju duže od decenije na nove zgrade.
Buđ predstavlja ne samo ružan prizor, već i veliku opasnost po zdravlje vojnika, budući da je američki Centri za kontrolu bolesti navode kao izazivača glavobolja, umora, ali i problema sa disanjem, gljivičnih i respiratornih infekcija.
Sličan problem postoji i u drugim američkim kasarnama, kao što je Fort Breg, takođe jedna od najvećih vojnih baza u SAD, navodi „Militari“. U toj kasarni je zbog buđi iz pojedinih zgrada premešteno čak 1.200 vojnika. Neke od tih zgrada biće srušene, kako bi bile izgrađene nove, pet godina ranije nego što je planirano.
Međutim, u Fort Stjuartu ne planiraju da urade tako nešto, već nameravaju da nastave sa pokušajima da očiste buđ.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala