- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski diplomata: Generalni sekretar UN je pod velikim pritiskom zapadnih zemalja

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICGeneralna skupština Ujedinjenih nacija
Generalna skupština Ujedinjenih nacija - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2022
Pratite nas
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je pod velikim pritiskom zapadnih zemalja, izjavio je za Sputnjik prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski.

„Specijalna vojna operacija u Ukrajini je jasno pokazala stare probleme Sekretarijata Ujedinjenih nacija i organizacija u njenom sistemu“, rekao je on, odgovarajući na pitanja o tome kako on ocenjuje poziciju generalnog sekretara UN i strukture organizacije u celini u odnosu na ukrajinsku krizu.

Gutereš smatra da je reč o dominaciji predstavnika zapadnih država u rukovodećoj kariki međunarodnih činovnika. Kako je Poljanski ukazao, Rusija i većina razvijenih zemalja se odavno bore protiv tog problema, međutim, progres je spor, a geografska raspodela dužnosti je povezana sa razmerama doprinosa i tu ne može biti brzih rešenja.
„S tim u vezi generalni sekretar UN je pod velikim pritiskom zapadnih zemalja, koje, osim što šire svoju neizbalansiranu agendu putem kadrova, oni se ne uzdržavaju i pribegavaju pritisku na sekretarijat, uključujući i pritisak na generalnog sekretara i to putem dobrovoljnih priloga, čiji su obimi srazmerni obaveznim doprinosima“, podvukao je Poljanski.
On je naveo i da će Rusija insistirati da Gutereš pokrene arbitražni postupak protiv SAD zbog redovnih problema sa izdavanjem viza diplomatama.
„Postoji veliki broj nepravilnosti. Naši problemi sa vizama i ilegalno zaplenjenom diplomatskom imovinom se nisu rešili već šest godina. Ograničenja kretanja (poslovično 'zona od 25 milja') imaju još dalju istoriju“, rekao je Poljanski.
Prema njegovim rečima svi razumni rokovi Generalne skupštine UN za rešavanje problema su odavno prošli, ali, generalni sekretar, nažalost, još nije pokrenuo arbitražni postupak.
Poljanski je zaključio da se nada da će celokupna ruska delegacija koja planira učešće i Generalnoj skupštini UN u Njujorku, dobiti vize.

Delegacija Ukrajine pretvara svoje nastupe u Savetu bezbednosti UN u jeftin tok-šou

U kuloarima Ujedinjenih nacija otvoreno negoduju zbog ponašanja predstavnika Kijeva na sednicama Saveta bezbednosti UN, rekao je Poljanski i dodao da predstavnici Ukrajine svoje zapadne pokrovitelje dovode u vrlo neugodan položaj.
Prema njegovim rečima, iz usta predstavnika Kijeva na sednicama Saveta bezbednosti posvećenih Ukrajini stalno se čuju ispadi na račun ruskih diplomata, koji su usmereni protiv njih lično, kao i tvrdnje da Rusija nema pravo na mesto stalne članice Saveta bezbednosti UN.
„Ponašanje ukrajinske delegacije u Savetu bezbednosti već prelazi sve granice i dovodi zapadne pokrovitelje Kijeva u neugodan položaj“, rekao je Poljanski.
On je, međutim, istakao da zapadne zemlje ne mogu sebi da dozvole da otvoreno kritikuju kijevski režim i njegovog predstavnika u Ujedinjenim nacijama.
„Delegacija Ukrajine pretvara svoje nastupe u Savetu bezbednosti u jeftin i skandalozni tok-šou. Ipak, delujući na taj način, stalni predstavnik Ukrajine pruža 'medveđu uslugu' i svojoj zemlji i njenim sponzorima. Potpuno je očigledno da predstavnik zemlje koji pokazuje odsustvo elementarne diplomatske civilizovanosti nanosi štetu imidžu zemlje koju predstavlja“, naglasio je Poljanski.
Prema njegovim rečima, u kuloarima Ujedinjenih nacija je sve više kolega koji negoduju zbog te situacije i otvoreno govore da ukrajinski ambasador takvim ponašanjem narušava imidž svoje zemlje.
Generalna skupština Ujedinjenih nacija - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2022
RUSIJA
Većina ruske delegacije i dalje bez američkih viza za sednicu Generalne skupštine UN, Moskva čeka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala