- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Rosatom: Međunari eksperti znaju ko gađa Zaporošku nuklearku, ali su pod političkim pritiskom

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaZaporoška nuklearna elektrana
Zaporoška nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2022
Pratite nas
Stručnjaci Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) odlično znaju ko granatira Zaporošku nuklearnu elektranu, oni iz atomske centrale prenose neophodne informacije u Beč, u sedište agencije, ali se zatim u saopštenja IAEAdodaje politički činilac, izjavio je generalni direktor ruske državne korporacije „Rosatom“ Aleksej Lihačov.
„Oni su pismeni i obrazovani ljudi, odlično razumeju šta se zaista događa, odakle ti projektili dolaze“, rekao je Lihačov za televizijski kanal „Rusija 1“.
Zaporoška nuklearka nalazi se na levoj obali Dnjepra u blizini grada Energodara. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i po kapacitetu. Od marta je pod zaštitom ruske vojske. Ukrajinska vojska redovno granatira Energodar, okolna sela i teritoriju Zaporoške nuklearke.
Početkom septembra u Zaporošku nuklearnu elektranu stigla je misija Međunarodne agencije za atomsku energiju, predvođena Rafaelom Grosijem. Nakon posete članovi misije su objavili izveštaj u kojem je potvrđena činjenica granatiranja nuklearke.
Prošlog četvrtka savet agencije je usvojio rezoluciju u kojoj je zatražio od Rusije da „pod hitno prekine dejstva protiv Zaporoške nuklearke“. Za rezoluciju je glasalo 26 članova saveta, dva su bila protiv, a sedmoro uzdržano. U toj rezoluciji nema ni reči o sistematskom granatiranju atomske centrale.
Ruski artiljerci u Hersonskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruska vojska uspešno odbila sve napade ukrajinskih snaga u Hersonskoj oblasti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala