- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Protesti u Kišinjevu, demonstranti traže ostavku vlade /video/

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaProtesti u Kišinjevu
Protesti u Kišinjevu - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2022
Pratite nas
U glavnom gradu Moldavije počeo je masovni protestni skup ispred zgrade predsedničke administracije, demonstranti traže ostavku rukovodstva zemlje i nove parlamentarne izbore.
Saobraćaj u okolnim ulicama koje se nalaze u blizini parlamenta zemlje i predsednička palata je blokiran. Policija čuva red, ne mešajući se u dejstva demonstranata.
Demonstranti skandiraju: „Prevremeni izbori“, „Dole vlast!“, „Ostavka“, „Dole Maja Sandu!“, „Menjamo Sandu za drva!“, „Ne političkom progonu opozicije!“, „Hoćemo da živimo!“, „Ne uništavajte zemlju!“.
Predsednik Orhejskog okruga Dinu Turcanu rekao je na mitingu da će protesti trajati bez prestanka, do potpune ostavke rukovodstva zemlje.
Aktuelne proteste podržali su i drugi opozicioni političari, među kojima su bivši saveznik Sandu u koaliciji ACUM („Sada“) Andrej Nestase i bivši predsednik zemlje i počasni predsednik Socijalističke partije Igor Dodon, iako zvanično socijalisti ne učestvuju u akcijama partije „Šor“.
Ranije su masovni protest najavili opoziciona partija „Šor“ i komunisti (PKRM). Razlog za nezadovoljstvo vlasti je rast cena hrane, visoke tarife energenata, kao i progon političkih protivnika vladajuće partije „Akcija i solidarnost“ (PSD), čiji je neformalni lider aktuelna predsednica Maja Sandu.
U subotu je Dodon, koji se nalazi u kućnom pritvoru, na svojim stranicama na društvenim mrežama objavio komentar u vezi sa situacijom u privredi i energetskom sektoru, napomenuvši da se samo zajedno može uticati na aktuelnu vlast. Političar je naglasio da „svi moraju da se ujedine – i desni i levi, kako bi srušili ovu vladu“. On je izrazio zabrinutost da bi rezultat vladavine PDS-a mogla biti likvidacija Moldavije.
U Moldaviji su još u maju počeli antivladini protesti. Demonstranti su ogorčeni neviđenim povećanjem cena gasa, drugih energenata i hrane, kao i visokom inflacijom i padom životnog standarda. Demonstranti optužuju vlasti da se ne nose sa krizom u zemlji, ukazuju na rekordnu inflaciju u poslednjih 20 godina, koja je sredinom leta iznosila 33,5 odsto na godišnjem nivou.
Crveni trg u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2022
RUSIJA
Kremlj: Putin sa liderima Kirgizije i Tadžikistana razmotrio situaciju na granici
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala