- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kosmodrom Bajkonur: Postavljena raketa koja će rusko-američku posadu prevesti na MSS

© Press-služba Roskosmosa / Uđi u bazu fotografijaRaketa Sojuz na kosmodromu Bajkonur
Raketa Sojuz na kosmodromu Bajkonur - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2022
Pratite nas
Raketa „Sojuz 2.1a“ s brodom „Sojuz MS-22“, na kojem će Rusi Sergej Prokopjev i Dmitrij Petelin s Amerikancem Frankom Rubiom poleteti na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS), izneta je iz montažno-probnog korpusa i postavljena na lansirnu rampu na kosmodromu „Bajkonur“, preneo je dopisnik Sputnjika.
Punjenje rakete gorivom planirano je nekoliko sati pre starta, a samo lansiranje se očekuje 21. septembra u 15.45 po srednjoevropskom vremenu.
Posada će do Međunarodne svemirske stanice stići za nešto malo više od tri sata, a ukupno trajanje njihove misije je 188 dana. Prema planu, posada bi trebalo da se vrati 28. marta 2023. godine.
Nekoliko dana posle spajanja „Sojuza MS-22“ sa stanicom na Zemlju će se vratiti posada prethodnog broda „Sojuz MS-21“, koju čine Rusi Oleg Artemjev, Sergej Korsakov i Denis Matvejev. Oni su na Međunarodnoj svemirskoj stanici od 18. marta 2022. godine.
Lansiranje planirano za 21. septembar je prvi start u okviru sporazuma „Roskosmosa“ i NASA o unakrsnim letovima ruskih kosmonauta i američkih astronauta. Za 3. oktobar je planiran let američkog broda „Kru dragon“ na Međunarodnu svemirsku stanicu. U njemu će biti astronauti NASA Nikol Man i Džoš Kasada, japanski astronaut Koiti Vakata i Ruskinja Ana Kikina.
Ruski kosmonaut Ana Kikina  - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2022
RUSIJA
Ruska kosmonautkinja Ana Kikina spremna za let svemirskim brodom Ilona Maska
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala