- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Jačanje i zaštita granica: Zašto se u Čečeniji planira izgradnja novog vojnog grada

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaPosetioci Međunarodno-tehničkog foruma "Armija 2016"
Posetioci Međunarodno-tehničkog foruma Armija 2016  - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2022
Pratite nas
Zbog mogućeg ulaska Gruzije u NATO, kao i huškanja Amerikanaca da se na teritoriji ove zemlje otvori drugi front protiv Rusije, u Čečeniji se, kako ocenjuju za Sputnjik ruski eksperti, planira izgradnja novog vojnog grada. U ovom gradu, prema rečima stručnjaka, biće prisutne vojne jedinice, čiji će zadatak biti kako jačanje, tako i zaštita granica.
Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u četvrtak da će novi savremeni vojni grad biti izgrađen u selu Sernovodskoje.
„Planira se izgradnja više od 50 objekata, uključujući stambene prostore, kasarne, menze, površinu za vojnu opremu, sportski kompleks... Na objektu trenutno radi 236 ljudi i 112 tehničkih jedinica“, saopštio je vojni resor.

Jačanje i zaštita granica

Kako kaže za Sputnjik ruski vojni ekspert Viktor Litovkin, Čečenija je republika koja se graniči sa Gruzijom – potencijalnom članicom NATO.
„NATO je sve vreme prisutan na teritoriji ove zemlje. Amerikanci uveliko pripremaju gruzijsku vojsku. Zbog toga, u blizini granica, moraju biti prisutne vojne jedinice koje će biti zadužene za jačanje, kao i zaštitu granica“, objašnjava stručnjak, dodajući da se u Čečeniji nalazi Akademija za obuku specijalnih snaga.
„Tamo rade oficiri i specijalisti. Oni obučavaju vojna lica iz različitih regiona i gradova Rusije. Dakle, vojnici, moraju negde da žive sa svojim porodicama i decom“, objašnjava naš sagovornik, dodajući da je izgradnja vojnih gradova preko potrebna.
Vojna vozila na Arktiku - Sputnik Srbija, 1920, 06.01.2019
Rusija gradi vojni grad na Arktiku
Slično mišljenje deli i ruski vojni istoričar Jurij Knutov. Prema njegovim rečima, zakuvava se vojno-politička situacija zbog mogućeg ulaska Gruzije u NATO, kao i otvaranja drugog fronta protiv Rusije.
„Zapad vrši pritisak na Tbilisi da se u skorije vreme u ovoj zemlji otvori drugi front protiv Rusije, kao i da se započnu borbena dejstva. Svi vojnici koji se obučavaju u Čečeniji, oni učestvuju u specijalnoj operaciji na teritoriji Ukrajine. Dakle, zbog toga, u ovom regionu je potrebno stacionirati i ojačati grupaciju, pre svega, iz kopnenih jedinica“, konstatuje sagovornik Sputnjika, dodajući da je izgradnja vojnog grada opravdana odluka.
Međutim, Knutov smatra da se vojni grad u Čečeniji izgrađuje i zbog toga što ima mnogo dobrovoljaca koji žele da učestvuju u specijalnoj operaciji na teritoriji Ukrajine.
„Ovo je povezano sa činjenicom da se ova republika sada pretvorila u centar gde dobrovoljce obučavaju kako čečenski instruktori, tako i instruktori iz Rusije. Stoga, vojna lica kada stignu, oni moraju da žive u normalnim uslovima“, kaže stručnjak.
Ekspert naglašava da je vojni grad neophodan kako zbog dobrovoljaca koji se obučavaju za učestvovanje u specijalnoj operaciji, tako i zbog pretnji koje dolaze iz Gruzije.

Zatvoreni vojni grad

Novi vojni grad, kako objašnjava Knutov, biće zatvorenog tipa. Prema njegovim rečima, u njemu će isključivo živeti vojnici sa svojim porodicama, koji će imati sve privilegije.
„Njima će biti obezbeđen stambeni prostor, škole za decu, parkovi, teretane, igrališta..Ovo je sve, naravno, veoma neophodno da bi vojnici povećali borbenu sposobnost“, objašnjava stručnjak, naglašavajući da će oni imati sve uslove za normalan život.
Treba napomenuti da je radove na novom vojnom gradu, tokom poslovnog putovanja, obišao zamenik ministra odbrane Rusije Timur Ivanov, koji je tamo boravio sa predsednikom čečenskog parlamenta Magomedom Daudovim.
Podsetimo, ranije su vojni graditelji završili gradnju stambenih zgrada za vojnike i članove njihovih porodica u Čečeniji u gradu Šali i selu Borzoj.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala