- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Amerika razmatra uvođenje digitalnog dolara

© Sputnik / Vladimir TrefilovAmerički dolar
Američki dolar - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2022
Pratite nas
Američka ministarka finansija Dženet Jelen pozvala je administraciju predsednika SAD Džoa Bajdena da razmotri uvođenje kriptovalute koju bi izdavala centralna banka i odmah započne tehničke pripreme za uvođenje digitalnog dolara.
Nova digitalna valuta, kako predlaže američko ministarstvo finansija, mogla bi da „sačuva američko globalno finansijsko liderstvo i podrži efikasnost sankcija“, saopštila je Bela kuća.
Kako se dodaje u saopštenju, uvođenje digitalnog dolara učinilo bi američki platni sistem „ekološki održivim“ i podržalo „finansijsku inkluziju i jednakost“.
„Trenutno su neki aspekti našeg platnog sistema prespori ili preskupi“, rekla je Jelen.
Ona je dodala da bi trebalo unaprediti rad na digitalnoj valuti američke centralne banke „u slučaju da bude odlučeno kako je ona u nacionalnom interesu“.
Za razliku od postojećeg digitalnog novca, kao što su depoziti klijenata u bankama, digitalni dolar bi bio direktna odgovornost centralne banke SAD. On bi bio digitalna forma zvanične valute i mogao bi da se menja za papirni novac sa kojim bi imao istu vrednost, kao i za bankarske rezerve, saopštila je američka centralna banka.
Međutim, američke vlasti navode da bi moglo da dođe do „nenamernih posledica“ usled uvođenja digitalne valute tokom stresnih perioda, pa je Bela kuća naložila centralnoj banci da nastave istraživanje šta bi se dogodilo u slučaju uvođenja digitalnog dolara.
Američka centralna banka navodi da su potrebne godine za uvođenje digitalne valute, a čak i ukoliko ona zaživi, bilo bi prostora za privatne grupe i njihove kriptovalute povezane sa dolarom.
Predlog američkog ministarstva finansija usledio je kao odgovor na Bajdenovu izvršnu naredbu iz marta, kojom se od državnih službi traži da predlože moguća rešenja za razvoj digitalnih finansijskih sredstava, prenosi RT.
Novčanice i kovani novac iz celog sveta - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2022
EKONOMIJA
Evro, dolar ili švajcarski franak: Šta kupovati u vreme krize?
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2022
RUSIJA
Stari svet je mrtav, dobrodošli u Putinov svet: Kako je Rusija udarila na dolar i evro? /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala