- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Tadžikistanski vojnici gađali tri pogranična sela u Kirgiziji

© Sputnik / Igorь Egorov / Uđi u bazu fotografijaPripadnik Oružanih snaga Kirgizije na granici sa Tadžikistanom
Pripadnik Oružanih snaga Kirgizije na granici sa Tadžikistanom - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2022
Pratite nas
Pripadnici tadžikistanske vojske gađali su tri sela u Oškoj oblasti Kirgizije, saopštila je Granična služba Državnog komiteta za nacionalnu bezbednost Kirgizije.
„Kršeći sporazum o prekidu vatre, u 12:37 (8.37 po srednjoevropskom) tadžikistanska strana je počela sa granatiranjem uz upotrebu minobacača i artiljerijskih oruđa na položaje kirgiskih graničara u selima Tešik-Taš, Karamik i Karol-Dobo u Čon-Alajskom okrugu Oške oblasti“, saopštila je pres služba.
U saopštenju se navodi da su jedinice Granične službe Kirgizije, stacionirane u Oškoj oblasti, uzvratile vatru. Međutim, u cilju deeskalacije incidenta, kirgistanska vojska je prva jednostrano prekinula paljbu.
Granična služba dodaje da se očekuju pregovori između graničnih predstavnika Kirgizije i Tadžikistana.
Osim toga, prethodno je tadžikistanska strana pucala na položaje unutrašnjih trupa Ministarstva unutrašnjih poslova Kirgizije u Batkenskom rejonu.
Razmena vatre trenutno je prestala. Pokrenuta je istraga o incidentu. Očekuju se pregovori graničnih predstavnika Kirgizije i Tadžikistana.
Sukob na granici Kirgizije i Tadžikistana uz primenu oružja počeo je petak ujutru. Strane se međusobno optužuju za napad. Žestoke borbe vojski dveju zemalja trajale su ceo dan gotovo duž cele granice. Kirgiska strana je saopštila da je 24 ljudi poginulo, a 103 ranjeno u borbama. Prekid vatre je postignut tek uveče.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala