- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski kralj nikla otvara novu eru - narodnog kapitalizma

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaNornikel
Nornikel - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2022
Pratite nas
Ruska kompanija „Nornikel“ će početkom 2023. pokrenuti veliki podsticajni program za promenu statusa zaposlenih u kompaniji – oni će postati suvlasnici.
Kako je saopštio direktor kompanije, poznat kao "kralj nikla", Vladimir Potanjin u intervjuu RBK, ovim će se izbrisati linije između zaposlenog i akcionara i pomoći u izgradnji „narodnog kapitalizma“ u preduzeću. .
Novi motivacioni program nosi naziv „Digitalni investitor“. Njegova suština je u tome da zaposleni dobiju digitalna finansijska sredstava za akcije „Nornikla“, što će ih učiniti suvlasnicima preduzeća. Detalji implementacije ovog modela su još u fazi finalizacije.
Očekuje se da će program trajati deset godina. Svi zaposleni, koje ima više od 80.000 ljudi, će učestvovati u njemu. Potanjin je precizirao da bi ovim udeo fizičkih lica u akcijama „Nornikla“ pogao da poraste sa 10% na 25%.
Prema rečima preduzetnika, ovaj pravac je od društvenog interesa. To će donekle omogućiti da se ublaži unutrašnja tenzija između bogatih i siromašnih, vlasnika preduzeća i zaposlenih.
Kompanija „Nornikl“ ima iskustva u uključivanju zaposlenih u vlasništvo preduzeća. U okviru privatizacije 25% akcija kompanije preneto je na zaposlene. Međutim, ovu prednost nisu uspeli u potpunosti da iskoriste. Stoga je većina akcionara prodala dobijene hartije od vrednosti po ceni koja im se u tom trenutku činila odgovarajućom. Potanjin veruje da će program postati profitabilniji zahvaljujući savremenim tehnologijama i parametrima za prenos hartija od vrednosti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala