Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić na promociji najmlađih oficira: „Stvaranje moderne Srbije nezamislivo bez Vojske“ /video, foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Srbije Aleksandar Vučić na promociji najmlađih oficira
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na promociji najmlađih oficira - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je na svečanosti povodom promocije najmlađih oficira Vojske Srbije, da je, gledano kroz istorijsku prizmu stvaranje moderne Srbije, obnavljanje njene državnosti, nezamislivo bez učešća i velikih dometa vojske.
Vučić je, obraćajući se novim oficirima Vojske Srbije, ukazao da je Univerzitet odbrane sa svoja dva fakulteta - Vojnom akademijom i Vojno medicinskom akademijom kao i proteklih godina, obradovao novom generacijom potporučnika.
Vučić je čestitao vojnicima na završetku školovanja i prve oficirske činove.
„Vi kao kadeti baštinite bogatu tradiciju jedne od naše najstarije i najpoštovanije obrazovne institucije. Gledano kroz istorijsku prizmu stvaranje moderne Srbije, obnavljanje njene državnosti, nezamislivo je bez učešća velikih dometa vojske. Samo vojska iz naroda i duboko ukorenjena u slobodarskoj duši naroda, mogla je da se veličanstveno odbrani u Prvom i Drugom Svetskom ratu, na Košarama, Paštriku, Kačaniku“, naglasio je Vučić, prenosi Tanjug.
Ukazao je da država i građani imaju poštovanje prema njihovoj rešenosti da budu deo sistema odbrane Srbije.
„Birajući profesiju oficira koja podrazumeva zavetni odnos prema domovini oni na nedvosmislen način iskazuju svoje rodoljube. Srbija ima svoje strateške ciljeve i interese, a ko bolje od vojske zna šta je rat i zato vojska želi mir.
„Srbija je danas mnogo bogatija za još jednu generaciju potporučnika, koja ne pamti ratove, i živimo u nadi da će tako biti i za buduće generacije. Ova generacija je lišena te prošlosti, ali svesna svojih zadataka u miru kao i ratu“, rekao je on.
Želimo prosperitet i razvoj Srbije, srećan i bezbedan život svih građana, želimo da se u Srbiji dobro, lepo i bezbedno živi. Da mladi poput vas svoju budućnost projektuju i nađu u svojoj zemlji, gde će graditi svoje porodice i baš zato ćemo učiniti sve da u narednom periodu vaš životni standard bude na najvišem nivou, a povećanje plata najveće u istoriji“, poručio je on.
Vučić je podvukao da je Srbija opredeljena da sledi put vojne neutralnosti i to čini odmerenim i sigurnim korakom.
„Odmerenim jer nikome ne pretimo, i nije namera da izazivamo zebnju i strah za stabilnost bilo koga, sigurnim, jer vodimo računa o svakom čoveku koji nosi uniformu ili na drugi način doprinosi bezbednosti Srbije. Gradićemo snažniju namensku industriju, podizati kapacitete i dodatno širiti bogatu paletu njenih proizvoda“, istakao je Vučić.
Vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić uručio je pištolje sa posvetom najuspešnijima potporučnicima, prvom u rangu vida Kopnene vojske potporučniku Aleksandru Nikoliću, koji je zabeležio opšti uspeh 9,16 i prvom u rangu Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane potporučniku Miloš Kostiću, sa opštim uspehom 9,66.
Takođe, predsednik je pištolje uručio i prvoj u rangu u službi Vojske Srbije Kristini Živanović, sa opštim uspehom 9,96, te prvom u rangu Medicinskog fakulteta Vojno medicinske akademije Mladenu Hadži Makunčević, koji je studije završio sa opštim uspehom 9,96.
Prethodno, pukovnik VS Srđan Duvnjak, pročitao je Ukaz predsednika Srbije, kojim je u čin potporučnika proizvedeno 109 kadeta 142. i 143. klase Vojne akademije, te 17 kadeta osme klase Medicinskog fakulteta Vojno medicinske akademije Univerziteta odbrane.
Svečanost je počela izvođenjem himne Srbije, a prethodno je predsednik izvršio smotru, a raport mu je predao general-potpukovnik Vojske Srbije Goran Radovanović.
Svečanosti su prisustvovali i predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, kao i načelnik Generalštaba VS Milan Mojsilović, ministar odbrane Nebojša Stevanović, ministar policije Aleksandar Vulin, ministarka za rad Darija Kisić, ministar prosvete Branko Ružić, ministar za inovacije Nenad Popović, zvaničnici, članovi porodice oficira i građani.
Vojnu akademiju završava 118 kadeta i kadetkinja 142. i 143. klase Vojne akademije, među kojima je osam kadeta iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i jedan kadet iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.
Medicinski fakultet VMA završava 17 mladića i devojaka 8. klase Medicinskog fakulteta VMA.
Program svečanosti uveličalo je učešće avijacije Vojske Srbije i nastupi Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički" i Reprezentativnog orkestra Garde.
Trg Republike - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2022
SRBIJA
Velike izmene u saobraćaju danas i sutra: Detaljan spisak
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala