- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

„Bilo je seoba i biće ih večno“ | Orbita kulture

© SputnikOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2022
Pratite nas
U današnjoj emisiji govorimo o šest decenija Druge knjige Seoba Miloša Crnjanskog, ali i o ulasku legendarne Ju grupe u šestu deceniju trajanja.
Po čemu ćemo pamtiti velike umetnike koja su nas u protekloj sedmici napustili – Kornelija Kovača, Žan Lika Godara, Radka Poliča i neponovljivu Irenu Papas – pitamo muzičkog kritičara i analitičara Petra Pecu Popovića, filmskog reditelja i scenaristu Sašu Radojevića, i glumicu Tanju Bošković.
„Bilo je seoba i biće ih večno, kao i porođaja, koji će se nastaviti. Ima seoba. Smrti nema!“, poslednje su rečenice Druge knjige Seoba. Kapitalno delo Miloša Crnjanskog, po mnogima najbolji roman napisan na srpskom jeziku objavljeno je pre 60 godina u Srpskoj književnoj zadruzi, u vreme dok je veliki pisac još uvek bio u emigraciji u Londonu.
Šta je pojavljivanje ovog romana značilo u vreme kad je objavljen a šta nam znači danas, da li su Seobe i Druga knjiga Seoba jedinstveno delo ili dva različita romana i da li je možda najbolji roman na srpskom jeziku zapostavljen na studijama srpske književnosti, neka su od pitanja za goste Orbite kulture dr Igora Perišića, višeg naučnog saradnika Instituta za književnost i umetnost i dr Mila Lompara, profesora Filološkog fakulteta u Beogradu i predsednika Zadužbine Miloša Crnjanskog.
Kakvi se novi izazovi nalaze pred danas etabliranim Festivalom filmske režije LIFFE koji je pre dva dana 15. put svečano otvoren u Leskovcu, pitamo profesora i filmskog reditelja Darka Bajića, jednog od pokretača festivala koji se ove godine na LIFFE predstavlja dokumentarnim serijalom o četvorici velikana srpskog filma – Đorđu Kadijeviću, Zdravku Šotri, Boru Draškoviću i Miši Radivojeviću.
Sa kakvim utiscima posle spektakularnog koncerta legendarna Ju grupa ulazi u novu fazu svog pola veka dugog muzičkog trajanja, zašto članovi benda nikada nisu bili zvezde iako su imali sve razloge za to, da li je pesma „Čudna šuma“ koja se dva puta čula na koncertu sama sebe proglasila za njihov najveći hit – pitamo osnivače Ju grupe Žiku i Dragog Jelića.
Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Orbita kulture za 17.9.2022.
 - Sputnik Srbija
▶️ Autorske emisije, ekskluzivne intervjue, analize gorućih pitanja i reportaže u produkciji Sputnjika pratite u rubrici „Podkast“
12 Maj, 19:00
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala