- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lukašenko: Zapad preko Ukrajine želi da sruši vlast u Belorusiji

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaAleksandar Lukašenko
Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2022
Pratite nas
U zapadnim zemljama i Ukrajini formiraju se strukture za svrgavanje vlasti u Belorusiji, izjavio je predsednik Belorusije Aleksandra Lukašenko.

„Na teritoriji tih država, a posebno u Ukrajini, pronašli su pogodno mesto i formiraju se snage za rušenje vlasti u Belorusiji i za naš povratak u 1939. godinu (odnosi se na period kada je zapadna Belorusija bila u sastavu Poljske)“, rekao je Lukašenko na patriotskom forumu u čast Dana narodnog jedinstva.

Beloruski predsednik je podvukao da su 1945. godine istočnoslovenski narodi oslobodili Poljsku od nemačkog fašizma, a Varšava sada odgovara Belorusiji „ideološkim diverzijama“, lažima i podrškom opoziciji.
Lukašenko je naveo i da se čovečanstvo nalazi na granici nuklearnog konflikta.
„Svet je izgubio glavu i puca po šavovima. Čime će se sve okončati? Sve se više i više pitaju obični ljudi čak i oni koji se ne bave politikom. Od trenutka okončanja ‘Hladnog rata’ čovečanstvo se prvi put našlo na granici nuklearnog konflikta“, rekao je on.
Beloruski predsednik je podvukao da su ovo teška vremena i da se svi sećaju čime se završila nespremnost velikih imperija da se dogovore: invazija Napoleona, dva svetska rata i nekoliko desetina lokalnih sukoba i stotine miliona žrtava.
Belorusija drugi put obeležava državni praznik Dan narodnog jedinstva. U junu 2021. godine je predsednik Belorusije potpisao ukaz o proslavi Dana narodnog jedinstva 17. septembra.
Datum je povezan sa ulaskom sovjetskih snaga 1939. godine na teritoriju Zapadne Belorusije, koja je u tom trenutku bila deo Poljske nakon potpisivanja sporazuma u Rigi i ujedinjenjem beloruske teritorije. Sporazum je potpisan 18. marta 1921. godine između Poljske, Sovjetske Rusije, a u ime Sovjetske Belorusije i sovjetske Ukrajine i okončao je rat između Poljske i Sovjetskog Saveza.
Aleksandra Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2022
RUSIJA
Lukašenko: Vreme je i da Belorusija postane članica "šangajske porodice"
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala